Tagovi

Zato što me se tiče – video dokument

Završen je projekat razmene mladih “Zato što me se tiče” na temu aktivnog odnosa prema ratnoj i postratnoj prošlosti u (bivšoj) Jugoslaviji, a u organizaciji Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada i Društvenog centra Karakol iz Bila (Nemačka). U okviru projekta održane su dve razmene, od 28. oktobra do 03. novembra 2012. godine u Novom Sadu i Malom Iđošu, i druga, od 26. aprila do 3. maja u Bilu.

U okviru prvog dela razmene grupa, koju su činili/e uglavnom srednjoškolci/ke, imala je priliku da se upozna sa Inicijativom za REKOM (koju je predstavio Željko Stanetić), Radnom Grupom Četiri Lica Omarske (koju su predstavili/e: Jovanka Vojinović, Mirjana Dragosavljević, Vladimir Miladinović, Srđan Hercigonja i Nenad Porobić) i Projektom Poseta Starom Sajmištu(koji je predstavio Nebojša Milikić). Uz pomenuta predavanja i predstavljanja sa diskusijama, te projekcije filmova, grupa je prošla kroz seriju pozorišnih radionica koju je vodio Bojan Krivokapić.

Druga razmena obuhvatila je predavanja i radionice koje su vodili aktivisti ispred Udruženja žrtava nacističkog režima – Savez antifašistkinja i antifašista (VVN – Bda) (Alexander Zollman) i Verdi (Ujedinjeni servis sindikata) (Andreas Kirchgeßner), te Mona Nok ispred centra Karakol. Učesnici i učesnice su imali priliku da posete bivši koncentracioni logor “Štruthof” i razgovaraju o temi II svetskog rata. Razmena je održana u Bilu, a grupa je posetila i Strazbur, Karlsrue i Štutgart.

Podeli na:

facebook twitter