Aktivizam, Žurka 26. Mar 18. 18:00

Tagovi

Žur buvljak (Solidarnost, ne granice!)

Proleće zvanično stiže i zato je red za još jedan Žur buvljak!

Ovih dana Volonterski centar Vojvodine i CK13 sakupljaju stvari za organizacije koje pružaju podršku migrantima i izbeglicama zaglavljenim u Srbiji (Rigardu, BelgrAid i Eskuela kon Alma).

Radi poboljšanja uslova i rada, potrebni su im:
-muški donji veš (veličine od Xs do L)
-muška obuća (brojevi od 40 do 45)
– šamponi, kupke i brijači
-donji delovi trenerke za muškarce (veličine od XS do L)
– ulje, mleko, pirinač, brašno, mahunarke (pasulj, sočivo).

————————–————————–————————-

Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na naš buvljak. Isto tako možete odneti sve što vam se svidi. Ovde je novac bezvredan!

Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave!

Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo. Zbog kapaciteta Besplatne radnje nismo u prilici da smestimo kabaste stvari.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu. U uslovima konstantne ekonomske krize, nastale kao posledica divljanja neoliberalnog kapitalizma, u svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi. Oni nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti.

Osim Besplatne radnje, tu je i Ormarić razmene u dvorištu Crne kuće, koji funkcioniše po istom principu.

Podeli na:

facebook twitter