Otvorena kuhinja 04. May 16. 20:00

Tagovi

Zajednička veganska večera i projekcija filma “Tamna strana čokolade”

Otvorena kuhinja CK13 vas poziva na Zajedničku vegansku večeru i projekciju dokumentarnog filma “Tamna strana čokolade”.

“Tamna strana čokolade” (The Dark Side of Chocolate, Miki Mistrati, 2010, 46’) istražuje izrabljivanje dečjeg rada i trgovinu decom u međunarodnoj industriji čokolade.

 

Većina ljudi uživa u slatkom ukusu čokolade bez razmišljanja o njenoj proizvodnji, a najveći deo čokolade koja se prodaje u svetu rezultat je rada dece robova. Ovaj neplaćeni rad doprinosi vrtoglavom usponu industrije čokolade koja vredi 90 milijardi američkih dolara.

Industrija čokolade je optužena za sistematsko prikrivanje trgovine decom, korišćenje dečjeg rada i ropstvo na plantažama kakaa u Zapadnoj Africi.

Uzroci dečjeg rada su pre svega ukorenjeni u siromaštvu, nastalom kao posledica društvenih i ekonomskih nejednakosti, kao i tržišnog nadmetanja između zemalja i kompanija koje se bore za prednost na svetskim tržištima uz pomoć jeftine i/ili neplaćene radne snage.

Danski istraživački novinar Miki Mistrati vodi nas u središte plantaža kakaa na Obali Slonovače koja je vodeći svetski proizvođač kakaa i opskrbljuje neke od najvećih kompanija, kao što su Nestle i Mars.

Dečji rad i ropstvo u industriji čokolade

Podeli na:

facebook twitter