Otvorena kuhinja 02. Dec 15. 19:00

Tagovi

Zajednička veganska večera

Da li ste znali da se trećina svetske površine pretvara u pustinje zbog proizvodnje mesa i da se više od pola svetskih okeana približava tački ekološkog kolapsa zbog ribarstva?

Misli zeleno – jedi zeleno!

Zajednička veganska večera sredom u 19č.

Farmski uzgoj životinja ima jednu od centralnih uloga u sveukupnoj ekološkoj katastrofi naše planete. Uzrokuje 18% emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte (više od ukupnog svetskog prometa), zauzima 1/3 celokupne kopnene površine i 70% celokupnog obradivog zemljišta, glavni je uzrok deforestacije šuma koje se uništavaju da bi se dobila zemlja za ispašu ili za uzgoj hrane koja je namenjena isključivo prehrani farmskih životinja i, na brojnim područjima intenzivnog farmskog uzgoja, glavni je zagađivač izvora pitke vode.

Kada uzmemo u obzir ekološke posledice proizvodnje mesa i mesnih proizvoda, kao i to da je svaki konzument ovih proizvoda odgovoran za ove posledice, onda se suočavamo sa neophodnošću da zauzmemo stav: da li ćemo izabrati ekocid, ekološku katasrofu koja se povezuje sa jedenjem mesa ili ćemo izbarati ekološku mudrost veganstva.

http://old.kontra-punkt.info/print.php?sid=1340

Podeli na:

facebook twitter