Razgovor 02. Sep 17. 17:00

Tagovi

Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost

Da bismo bili slobodni, moramo oslobađati jedni druge.

U subotu, 02.09. od 17č Udruga Pobjede iz Osijeka i UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA SPANS  Novi Sad govoriće na temu volontiranja, aktivizma i solidarnosti i predstaviti svoj rad, svoje strategije (samo)organizovanja i samoodrživosti.

kućice

Udruga Pobjede je osnovana u Osijeku kao udruga za zaštitu i promovisanje prava životinja. Brigu o Skloništu za napuštene životinje u prigradskom naselju Nemetin preuzima tokom 2010. godine, kada se iz posete napuštenim psima nametnula potreba za pokretanjem inicijative za pomoć napuštenim životinjama pod geslom “Azil je savest našeg grada”, čime se htela usmeriti pažnja na uslove nedostojne života u kojima su se tada nalazili psi u Azilu. U gradu ljubiteljica i ljubitelja pasa, u Azilu u koji tada nije dolazio nijedan volonter. Inicirani su i osmišljavani razni fundraising eventi, a prikupljena sredstva ulagala su se u medicinsku pomoć psima, u izgradnju i unapređenje infrastrukture Azila.

Danas, zahvaljujući volonterskog angažmanu, velikom entuzijazmu i podršci sugrađanki i sugrađana, Azil u Nemetinu je primer dobre prakse prema životinjama, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavom regionu.
Organizacijom javnih događaja, info štandovima, direktnom komunikacijom s ljudima, vlastitim primerom i medijskom pozornošću, Udruga Pobjede pozitivno utiče na promene u politikama zaštite životinja i zbrinjavanja napuštenih i nezbrinutih životinja.

psi

Osim zaštite životinja Udruga Pobjede je aktivna i na području prava životinja i veganskog aktivizma. Kroz svoje aktivnosti i javne kampanje promoviše nespecizam i veganstvo kao održiv i saosećajan način života, verujući kako borba za ravnopravnost, nenasilje i mir podrazumeva i borbu za prava i oslobođenje svih bez obzira na vrstu.

 

 

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – Spans je osnovano 2010. godine. Od početaka je najviše fokusirano na spasavanje najugroženijih napuštenih životinja. Edukacije najmlađih, kampanje koje promovišu udomljavanje, razbijanje predrasuda i sterotipa koji prate životinje su samo neke od njihovih sfera delovanja. Protivnici su korišenja životinja za ljudsku zabavu, nošenja krzna, eksperimenata nad životinjama. Promovišu veganstvo kao human i održiv način života. SPANS funkcioniše kao volonterska organizacija koja se finansira isključivo od donacija građana, a čini ga petnaest aktivnih volonterki i volontera okupljenih oko istog cilja. Njihova misija je: menjati odnos čoveka prema planeti i drugim živim bićma kako bi ona ponovo postala srećno mesto na kom bi živeli zajedno, a ne jedni pored drugih.

10418389_750923281635451_2168388607192897514_n11051891_930199260374518_7167291477508725222_n

Podeli na:

facebook twitter