Film, Projekti 19. May 12. 14:00

Tagovi

Uradi sam – fanzin! konferencija

Dvodnevna konferencija “Uradi sam-fanzin”

Dvodnevna konferencija iz oblasti štampanih medija, istraživačkog novinarstva i dizajna, odvijaće se 19-20. maja 2012. godine, 14-20h u prostorijama Omladinskog centra CK13. “Uradi sam-fanzin konferencija” je okupljanje, umrežavanje i davanje podrške aktivizmu, autorima i promocija etike “uradi sam”.
Autori publikacija, stripova, fanzina su pozvani da učestvuju na konferenciji i predstave svoje dosadašnje angažovanje na publikacijama, aktivizam kojim se bave, kao i svoje publikacije. Teme fanzina, časopisa: društveni problemi, pitanja i stavovi u društvu (antifašizam, feminizam, siromaštvo, tranzicija, obrazovanje mladih, nasilje u sportu, društveni pokreti i angažovane muzičke scene, nezavisno izdavaštvo), umetnost.

Berza “Uradi sam”

Ukoliko se bavite dizajnom uradi sam, pravljenjem bedževa, prišivaka, štampanjem majci, ili posedujete izdavacku kuću, prijavite se kako biste učestvovali na berzi “Uradi sam” tokom dvodnevne konferencije.

Program konferencije

Subota, 19.maj

14h Predstavljanje učesnika konferencije, nakon toga sledi diskusija sa publikom i učesnicima radionica.
18h Film “Fanzini sa Marsa” (autor: Siniša Dugonjić, 2011)

+ gost autor filma i Our Satibara projekat

http://satibara.blogspot.com/

“Fanzini su sa Marsa” je polusatni dokumantarac Siniše Dugonjića o fanzinima i fanzinaškoj sceni u Srbiji koja je postojala devedesetih, u vreme ekonomske krize. U filmu govore autori fanzina: Ivan Glišić, Danilo Milošev Wostok, Bogdan Milošev Boća, Nandor Ljubanović, Ivan Velisavljević, Vasa Radovanović i Uroš Smiljanić.

Devedesetih godina prošlog veka u Srbiji postojala je bogata scena sa upečatljivim likovima i kreativnim idejama. Scenu su činili pisci, članovi bendova, intelektualaci, budući nvo ili drugi aktivisti, autori filmova, umetnici. Fanzinom se mogu svi baviti, svi su pisali, sekli, lepili, pisali o koncertima, bavili se teorijom umetnosti, crtali ilustracije i svoje autorske stripove. Sve su sami kopirali, sklapali, pakovali u koverte i slali svojim prijateljima i istomišljenicima -fanzinašima. Ono što je danas facebook, što je bio myspace, to su bili fanzini, koji još uvek postoje … u drugom obliku.

Nedelja, 20.maj

14h Konferencija

Projekat “Uradi sam – fanzin” se realizuje uz podršku američke fondacije NED, National Endowment for Democracy.

Podeli na:

facebook twitter