tribina1502
Naša samouprava, Tribina 15. Feb 18. 19:00

Tagovi

Tribina “Učešće građanskih inicijativa na lokalnim izborima – izazovi i iskustva”

Pozivamo vas na zajedničko promišljanje, javnu tribinu o učešću građanskih inicijativa na lokalnim izborima sa predstavnicima inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i Lokalni Front, kao i političke platforme Zagreb je naš!

Neposredni povod za ovu tribinu svakako su beogradski lokalni izbori i kandidatura inicijative Ne da(vi)mo Beograd, ali i aktualnost teme – mesto i polje delovanja građanskih inicijativa na relaciji lokalne akcije – država.

Kakvo je iskustvo inicijativa Lokalni Front i Zagreb je naš! koje su uspele da uđu u gradsku skupštinu i mesne odbore? Koji je motiv za kandidaturu na izborima? Da li obezbeđeno mesto u gradskim institucijama vlasti podrazumeva i veću moć odlučivanja i u čije ime? Kome su inicijative odgovorne nakon ulaska u vlast – biračima ili građanima/aktivistima? Kako održavaju odnose sa lokalnom zajednicom?

Cilj tribine je da razmenimo poglede, stavove i iskustva i pokrenemo diskusiju sa zainteresovanim građanima.

Pozivamo vas da javno razgovaramo o javnim stvarima!

Tribina “Učešće građanskih inicijativa na lokalnim izborima – izazovi i iskustva” je deo projekta “Naša samouprava” u okviru kojeg se bavimo animiranjem građana na aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjima kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.
………………………………………………………………………………

Zagreb je NAŠ je politička platforma formirana za lokalne izbore u Zagrebu 2017. godine sa ciljem da vrati politiku u ruke građana, ali i kao odgovor i otpor šesnaestogodišnjoj vladavini gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i vladajućim političkim strankama. Platformu čine aktivisti, naučnice, učitelji, vaspitačice, radnici i radnice u kulturi, sindikalistkinje, penzioneri i mnoge druge aktivne građanke i građani, učesnici lokalnih inicijativa. Za sebe kažu: „Mi smo građani koji žele promjenu i zato smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke.“ Na lokalnim izborima u glavnom gradu Hrvatske politička platforma “Zagreb je naš!” osvojila je 7,61 odsto glasova i dobila četiri predstavnička mesta u gradskoj skupštini.

Ne davimo Beograd je inicijativa koja okuplja organizacije i pojedince zainteresovane za urbane i kulturne politike, održivi razvoj grada, pravedno korišćenje zajedničkih resursa i uključivanje građana u razvoj svog okruženja. Polazeći od uverenja da politika nastaje u mesnim zajednicama, kvartovima i blokovima, i da za sveobuhvatnu promenu nisu potrebni spasioci i vođe, već informisani, zainteresovani i solidarni građani i građanke, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd učestvovaće na predstojećim beogradskim izborima sa željom da se negodovanje zbog odluka koje nam serviraju zameni kolektivnim učestvovanjem u njihovom donošenju.

Lokalni front je asocijacija koju čine samoorganizovani građani i građanke Kraljeva, udruženi oko zajedničke ideje i borbe za dekorupciju društva, poštovanje zakona i procedura u radu svih organa lokalne uprave, javnih preduzeća i institucija grada. Nezadovoljni društveno-političkom situacijom, socijalnim statusom, obespravljenošću i osećanjem nemoći najširih slojeva, i kao pojedinci sa bogatim iskustvom građanskog aktivizma, koji su spremni da svoja znanja i iskustva stave u službu opšteg interesa, Lokalni Front je uzeo učešće na lokalnim izborima u Kraljevu 2016. godine, bez straha, bez lidera, bez stranke i članstva, i osvaja 5,95 odsto glasova svojih sugrađana ili pet odbornika u skupštini grada.

Podeli na:

facebook twitter