Tribina Svakodnevno je političko nasilje nad prirodom pravo na vodu
Festival, Tribina 07. Sep 19. 18:30

Tagovi

Tribina “Nasilje nad prirodom i borba za našu vodu”

Tokom trećeg Festivala samoorganizovanja u Omladinskom centru CK13, u subotu, 7. septembra od 18:30 održaće se tribina pod nazivom “Nasilje nad prirodom i borba za našu vodu”.

Ova tribina se realizuje u okviru našeg tekućeg programa “Svakodnevno je političko” gde tematizujemo razne pojavne oblike nasilja u društvu, a ovoga puta ćemo još jednom staviti akcenat na nasilje nad prirodom, kao i nad aktivistima i aktivistkinjama koji su poslednjih godina najaktivniji u borbi za očuvanje reka u Srbiji.

Na tribini će govoriti:
Milinka Nikolić (Savez MZ Stare planine)
Aleksandar Jovanović Ćuta (Odbranimo reke Stare planine)
Miloš Baković Jadžić (Pravo na vodu)

Republička Vlada planirala je izgradnju oko 60 derivacionih mini hidrocentrala u zaštićenoj zoni najvećeg parka prirode u zemlji na Staroj planini. Ovime bi se neke od najlepših i najčistijih reka u Srbiji isušile i prevele u cev, čime bi se promenio izgled rečnog korita i okoline. Time bi se izvršio ekocid nesagledivih razmera koji bi doveo do uništenja prirodnih staništa biljnih i životinjskih vrsta, među kojima se nalaze i retke zaštićene vrste koje su pred nestankom, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Država je pojedincima dozvolila da zbog ogromne zarade, a minimalne količine energije, grade derivacione MHE dodelivši im status tzv. povlašćenih proizvođača, što u praksi znači da su građani, koje niko o tome nije pitao, u obavezi da kroz račune za struju plaćaju uništavanje svojih reka.

Ljudi koji su se na terenu aktivno usprotivili ovom procesu, i za sada ga značajno usporili (do sada je izgrađena samo jedna MHE), konstantno se susreću sa verbalnim, ali i fizičkim nasiljem, od raznih vrsti sabotaža i podmetanja do pretnji zatvorom zbog neprijavljivanja skupa na kome se čistila reka u selu Rakita. Nezadovoljno lokalno stanovništvo u više mesta na Staroj planini je organizovalo proteste i blokade gradilišta, što ih je dovodilo u sukobe sa investitorima i pripadnicima njihovih privatnih obezbeđenja.

Šta je sve problematično u vezi derivacionih MHE, sa kojim se sve problemima aktivisti i aktivistkinje za vodu susreću na terenu, kao i koji su dalji koraci u ovoj borbi, možete čuti na tribini 7. septembra u CK13.

————————
Ovaj program se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Podeli na:

facebook twitter