solidarna razmena
Aktivizam, Druženje 27. Nov 17. 17:00

Tagovi

Solidarna razmena u CK13 – Besplatna radnja & Ormarić razmene

Povodom Međunarodnog dana bez kupovine*, 28. novembra, CK13 vas poziva da se uključite u solidarnu razmenu i iskažete protestni stav povodom jačanja konzumerizma i potrošačke kulture.

Svako ko želi da uzme nešto što mu treba ili da ostavi ono što mu više nije potrebno, može to da uradi u okviru Besplatne radnje ili Ormarića razmene.

Zahvaljujući ovim punktovima u CK13 solidarno možemo da razmenimo sve ono što nam više nije potrebno, a nekom drugom bi moglo da bude korisno ili zanimljivo. Bez novca, bez trgovine. Sve je besplatno!

To mogu da budu predmeti za domaćinstvo, odeća i obuća, knjige, igračke, alat, kozmetika, računarska oprema, ali i hrana.

Solidarna razmena funkcioniše po principu uzmi i/ili ostavi.

Dođeš i doneseš neku korisnu i upotrebljivu stvar koju više ne koristiš, a mogla bi da zatreba nekom drugom. Uzmeš ono što ti je potrebno ili interesantno.

Svako od nas u svojim ormarima, na tavanima i u podrumima ima stvari koje mu više ne trebaju, a koje bi mogle da budu korisne ili zanimljive nekome drugom. Zbog toga ih nemojte bacati.

Uključite se u solidarnu razmenu!
……………………..………………
Besplatna radnja/Ormarić razmene nije dobrotvorni, već društveno i politički motivisan projekat, odnosno oblik konstruktivne direktne akcije i praktična kritika kapitalizma i konzumerizma, a razmena bez novca model alternativne ekonomije koji se oslanja na solidarnost, saradnju i korišćenje postojećih potencijala u zajednici, koji istovremeno pozitivno utiče na urbanu održivost kroz smanjenje nastanka otpada i bacanja neželjenih predmeta.

Besplatna radnja/Ormarić razmene funkcioniše kao alternativa kapitalističkom načinu raspodele i razmene dobara, kao i konzumerističkoj kulturi, pozivajući na međusobnu solidarnost i bojkot konzumerizma kog nameće potrošačko društvo.

*Cilj obeležavanja Dana bez kupovine je da se skrene pažnja javnosti na potrebu ukidanja tržišne logike gde je cilj svake aktivnosti profit. Širom sveta, hiljade organizacija na ovaj dan predstavljaju alternative kapitalističkom načinu razmišljanja sa intencijom da se građani ujedine i minimalizuje osećaj otuđenosti u velikim gradovima. Ideja je da se građani podstaknu na promišljanje stvarnih međuljudskih vrednosti koje podrazumevaju solidarno deljenje osnovnih resursa za život poput hrane i odeće, kao i obezbeđivanje istih kroz racionalan i održiv odnos prema ograničenim resursima planete Zemlje.

Podeli na:

facebook twitter