Predavanje, Radionica 07. Dec 16. 16:00

Tagovi

Radionica izrade cegera i predavanje o pravima životinja

“Ne čini drugima ono što ne želiš da bude učinjeno tebi”. Zašto životinje ne ubrajamo u druge? Životinje koje uzgajamo zbog hrane su, između ostalog, bića sa širokim spektrumom osećanja. Svedoci smo životinjskog holokausta u kojem je na snazi diskriminacija, dominacija, i potčinjavanje po vrsnoj osnovi, odnosno specizam. U načinu organizovanja ljudske ishrane u savremenom društvu postoji duboko ukorenjeno nasilje. “Kada čovek ubije životinju za hranu, on nipodaštava sopstvenu glad za pravdom”, rekao je Isak Baševis Singer. Zašto postoji sklonost da pripadnike određenih životinjskih vrsta smatramo ljubimcima, a druge hranom? Potreba za širenjem svesti o pravima životinja je veća nego ikad, a veganstvo je najneposprediji oblik praktikovanja ideje o slobodi životinja, slobodi uopšte, empatije i solidarnosti.

Pozivamo te na radionicu gde ćeš moći sam/a da dizajniraš svoj ceger koristeći boje za tekstil, sprejeve, i šablone. Budi ekološki osvešćen/a, spreči propadanje svoje životne sredine, i zameni plastične kese svojim novim unikatnim cegerom.

Nakon toga te očekuje predavanje o oslobođenju životinja i veganstvu. Postavlja se akcenat na etički aspekat, ali i na zdravstveni, ekološki, i politički. Zasniva se oštra kritika svođenja životinje na kategoriju robe i resursa kroz sistematsko ukidanje individualnosti i telesne autonomije životinjskih jedinki. U okviru predavanja će, između ostalog, biti razobličene i zablude koje neretko kruže oko veganstva.

16.00 Radionica cegera
20.00 Predavanje
(događaji su nezavisni jedan od drugog i možete učestvovati u radionici, predavanju, ili u oba)

“Veganstvo – poziv na empatiju” ideja je mladih Novosađana Davida i Kristine, podržana kroz konkurs “Lokomotiva” udruženja za mlade “HMM…”. Projekat se realizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu grada Novog Sada, a u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade.

Podeli na:

facebook twitter