Ova strana kuće
Literarni program 20. Feb 19. 20:30

Tagovi

Promocija zbornika “Ova strana kuće”

Pozivamo vas na promociju književnog zbornika “Ova strana kuće” koja će se održati 20. februara u Omladinskom centru CK13 sa početkom od 20 časova i 30 minuta.

Imaćete priliku da preuzmete besplatan primerak zbornika, a moći ćete i da čujete autore i autorke koji će čitati svoje tekstove, a oni su:

Jelena Vukićević
Ksenija Golubović
Jelena Medan
Srđan Miljević
Damir Nedić
Ilhan Pačariz
Anđela Pendić
Miloš Predojević
Vasa Ćulum

Ovaj zbornik je nastao tokom književne kolonije u Malom Iđošu, održane krajem prošle godine. Na koloniji koja je nosila naziv “Tekst je prisutan” učestvovalo je devetoro mladih autora i autorki, sa većim ili manjim iskustvom u književnosti, a ideja je bila da se ovim mladim ljudima omogući nesmetani rad na sopstvenim tekstovima, ali i da se podstakne zajednički rad među učesnicima i učesnicama.

Ovo je bila peta po redu književna kolonija koju je organizovao Omladinski centar CK13, a kroz njih je do sada prošlo na desetine mladih književnika i književnica, od onih koji su već počeli samostalno da objavljuju svoja dela, do onih čiji su se tekstovi po prvi put našli upravo u zbornicima koji su štampani nakon ovih kolonija.

Voditelj radionice bio je pisac Đorđe Majstorović, dok su gostujući predavači bili Ana Pejović iz Udruženja Krokodil i književnik Stevan Bradić, sa kojima su polaznici i polaznice kolonije razgovarali o angažovanoj književnosti, regionalnoj književnoj sceni, prevoditeljskom radu, objavljivanju.

Posebnu zahvalnost dugujemo Gostinskoj kući Katai, gde se kolonija održavala i nekih od prethodnih godina, a koji su još jednom bili sjajni domaćini.

Rad na koloniji se sastojao od samostalnih vežbi pisanja i zajedničkog stvaranja. Naročito je bila interesantna metoda “dekriptaža”, gde su učesnici i učesnice podeljeni u dve grupe nekoliko sati istraživali Mali Iđoš, nakon čega su imali zadatak da stvore zajedničko delo. Iz svega ovoga, u vrlo kratkom periodu, proizašlo je mnoštvo pesama, priča, međužanrovskih zapisa, pa čak i drama jednočinka. Svi ti tekstovi se nalaze u zborniku “Ova strana kuće”.

Podeli na:

facebook twitter