Film 23. Jun 16. 20:00

Tagovi

Projekcija filmova Škole vizuelne antopologije

Pozivamo vas na projekciju 6 kratkih dokumentarno/antropoloških filmova Škole vizuelne antopologije (ŠVA) koji obrađuju društveno angažovane teme i fenomene.

Škola vizuelne antropologije se realizuje od 2011. godine i ove godine je doživela svoje peto izdanje u organizaciji Kolektiva Istraživača Kulture. Cilj škole je podsticanje korišćenja audiovizuelnih sredstava pri antropološkim istraživanjima, kao i podsticanje nezavisne studentske produkcije.

Kroz Školu vizuelne antropologije je do sada prošlo oko 70 učesnika i učesnica koji su timskim radom, podeljeni u grupe, proizveli preko 20 kratkih filmova. Većina filmova bila je prikazivana na različitim regionalnim, ali i evropskim festivalima etnografskog i dokumentarnog filma, od kojih su neki bili i nagrađivani. ŠVA je svih ovih godina podsticala samostalni napredak studenata u ostvarivanju etnografskih filmova i u velikoj meri doprinela osnivanju predmeta “Vizuelna antropologija” na katedri za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakultetu u Beogradu.

Na projekciji ćete imati priliku da pogledate radove studentkinja i studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, koji su u grupama snimili svoja prva vizuelna ostavrenja.

Nije život jedna žena

Autori: Nina Šašić, Marija Mrkić, Stefan Pejić
12’12”

Film nastoji da dočara postojeću drag queen scenu u Beogradu kroz tri uporedne priče o tri međusobno različite drag queen persone. Profilisanjem tri osobe kroz čije priče se prožimaju stiču se doživljaji o njihovom spremanju za drag queen nastup, teškoće sa kojima su se suočavali u počecima svojih drag performansa kao i to kako se njihov drag queen identitet oformio i menjao kroz vreme. Prenoseći nam svoje iskustvo sklopom naracije i vizuelnog doživljaja otkrivaju nam nešto više o tome šta žele da njihov identitet predstavi.

Samo čistilište

Autori: Nevena Milanović, Bojana Grozdanić
15′

Bez neke zadrške možemo reći da su istraživanja o alkoholnim pićima (i njihovoj konzumaciji) jedan od onih škakljivih stvari koje egzistiraju na  zamišljenoj granici  prirode i kulture: pomenu li se alkoholna pića u bilo kom kontekstu naši stavovi će biti neretko ambivalentni: da li je u redu piti u nekoj situaciji? Ako jeste, koliko? I koje piće tačno?Kakav razgovor započeti i sa kime? Da li je prikladno nazdraviti, i ako da, koliko puta i ponovo–  sa kime? U filmu se prikazuje na koje sve načine mladi „obeležavaju“ događaje koji su gotovo uvek praćeni pijenjem i/ili opijanjem i zašto je piće tako krucijalan i neodoljiv segment tog događaja: kroz plluralitet značenja, iščitavamo srž cele problematike –  činjenicu da su fenomeni, kao što je pijenje, isprazni dok ih sami u njih ne „upišemo“

Odbrojavanje

Autori: Iva Janković, Siniša Cvetić, Nikola Jović
15’51”

Interni džez momenat odbrojavanja pre nego što muzika počne, a zapravo reč koja na više načina opisuje fokus ovog filma. Film koji  se kroz okvire priče o jednoj džez trubačici bavi temama koje su veće od okvira jedne džez svirke. Nije li život niz odbrojavanja ka nečemu? Ka trenutku kada ćeš upoznati savršenog ortaka za stvaranje umetnosti;  do dana kada će dlanovi prestati da se znoje pred javni nastup; do dana kada ćeš postici neki veliki uspeh poput svojih uzora, i možda nadahnuti nekog da učini nešto slično…  Odbrojavanja do dana kada više neće biti odbrojavanja.

Muki – između doma i ulice

Autori: Ana Matićević, Danilo Trbojević, Nađa Pavlica
12’24”

Film prikazuju priču jednog mladića romske nacionalnosti koji je celog života bio između doma i ulice. Rano napušten, kružeći po različitim domovima, a zatim pokušavši u inostranstvu, Muki danas živi i radi u Beogradu na parkingu u centru Beograda.

Negde između 
Autorke: Nina Mladenović, Anđela Dostanić, Milica Milošević

Film prikazuje raznolikost, karakteristike, stavove jedne srpsko-sirijske porodice, razlike između srpske i sirijske kulture, ali i sličnosti i njihova iskustva o ratu, koja su predstavljena kroz razgovore i intervjue. Film nam približava i njihove svakodnevne aktivnosti uz spremanje tradicionalnog jela.

Podeli na:

facebook twitter