Sarajevo rewind
Projekcija 28. Jun 19. 19:00

Tagovi

Projekcija filma “Sarajevo rewind” i razgovor sa autorom

Omladinski centar CK13 vas poziva na projekciju dokumentarnog filma “Sarajevo rewind 2014>1914” koja će se održati 28. juna od 19 časova.

Jedan od autora ovog dokumentarnog filma je italijanski istoričar Erik Gobeti, koji će prisustvovati projekciji i odgovarati na pitanja zainteresovanih. Razgovor će biti na našem jeziku koji autor odlično poznaje i govori. Gobeti je na ovom projektu radio sa svojim kolegom Simoneom Malavoltijem, sa kojim je napisao i istoimenu knjigu koju ćete moći da nabavite pre ili posle projekcije.

Film predstavlja puteve kojima su prolazili glavni akteri Sarajevskog atenata – Gavrilo Princip iz Beograda i Franc Ferdinand iz Beča. Dva putovanja po današnjoj Evropi kroz granice, priče, sećanja. U stalnom dijalogu između prošlosti i sadašnjosti, kafanskih priča i intrevjua sa istoričarima, na površinu izlaze konflikti identita, suprostavljena sećanja, aktuelni kompleksni odnosi između nacija, nacionalizam i nadnacionalne političke realnosti više nacija.

U filmu govore: Bojan Mitrović, Nino Raspudić, Veselin Gatalo, Mila Orlić, Milovan Pisarri, Bojan Aleksov, Diego Caltana, Dino Mustafić, Guido van Hengel, Olga Manojlović, Robert Donia, Aleksandar Nikolić, Husnija Kamberović, Selma Harrington, Dragan Marko, Goran Vilić, Svetlanka Milutinović, Enes Ribić, Aleksandar Mojsić.

Erik Gobeti je nezavisni istoričar koji izučava Drugi svetski rat i Jugoslaviju u prošlom veku. Dugi niz godina drži predavanja i konferencije o istoriji Jugoslavije, od Gavrila Principa do današnjih dana. U našim krajevima je postao poznat 2006. godine kada je napravio film “Bruce Lee tvoj Mostar”. Do sada je napisao nekoliko istorijskih monografija o Anti Paveliću i ustaškom pokretu, kao i italijanskoj okupaciji Jugoslavije. Reportažu “Nema problema” o svojim iskustvima sa decenijskog proputovanja kroz Jugoslaviju objavio je 2011. godine. Kao saradnik je radio na više TV programa na kanalu RaiStoria.

Ulaz na ovu projekciju će biti besplatan.

Podeli na:

facebook twitter