Dubina dva
Film, Svakodnevno je političko 19. Mar 19. 19:00

Tagovi

Projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” i razgovor o nesuočenoj prošlosti

“NEMA LEŠA, NEMA ZLOČINA”

Projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” i razgovor o nesuočenoj prošlosti

Gosti:

Ognjen Glavonić, reditelj

Aleksandra Đurić Bosnić, kulturološkinja

Višnja Šijačić, pravna analitičarka Fonda za humanitarno pravo.

Proces društvene tranzicije iz represivnog režima u demokratsko, otvoreno društvo podrazumeva vrednosni preokret i jasan politički i institucionalni raskid sa zločinačkom prošlošću i demontažu zločinačkog sistema vlasti. U tom smislu pitanje tranzicione pravde, individualne i društvene krivice i odgovornosti za zločine iz bliske prošlosti, postaje presudno pitanje demokratske tranzicije Srbije: ko sprovodi tranzicioni proces; ko rukovodi politički život i definiše prioritete tranzicije; ko su tvorci političke kulture i prema kojim vrednostima upravljaju javnim mnenjem; i presudno – ko rukovodi institucionalnim mehanizmom vladavine prava i demokratije?

Stoga je pitanje tranzicione pravde – kako se sećamo žrtava? – pitanje naše političke svakodnevice. Da li je nekadašnja državna zločinačka formula “nema leša, nema zločina” razotkrivena i osuđena, ili opstaje do danas, preformulisana u ‘nacionalni interes’ utemeljen na principu nacionalne identifikacije i razlikovanja “naših” i “njihovih” žrtava?

U svetlu ovog pitanja, u Omladinskom centru CK13 biće organizovana projekcija dokumentarnog filma “Dubina dva” o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca ubijenih i tajno ukopanih 1999. godine u okolini Beograda, nakon koje će uslediti razgovor sa autorom filma Ognjenom Glavonićem, kulturološkinjom Aleksandrom Đurić Bosnić i Višnjom Šijačić, saradnicom Fonda za humanitarno pravo.

Film „Dubina dva“ Ognjena Glavonića izrađen je u produkciji Fonda za humanitarno pravo i Non Alligned Films, i deo je inicijative za uspostavljanje mesta sećanja na žrtve pronađene u Batajnici. Film je premijerno prikazan na 66. filmskom festivalu u Berlinu, u februaru 2016. godine. Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks film je osvojio nagradu za najbolju montažu, a na festivalu Open City u Londonu nagrađen je Velikom nagradom žirija. Krajem jula 2016. godine film je dobio nagradu kritike na Atlantida Festivalu u Španiji.

Ovaj program se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji su podržali Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Podeli na:

facebook twitter