Tribina 29. Jul 16. 18:00

Tagovi

Panel diskusija: Nasilje, mediji i aktivizam

Link plus, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Omladinski centar CK13 vas pozivaju na panel diskusiju o ulozi organizacija civilnog društva i medija u borbi protiv nasilja na kojoj će govornici posmatrati nasilje u kontekstu održivog razvoja, uzimajući u obzir društveni, ekonomski i ekološki aspekt.

Govornici:

Dr Dragana Ćorić, aktivistkinja
Dr vet. med. Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Dragan Gmizić, novinar
Nataša Vukmirović, Link plus

Mediji nas gotovo svakodnevno informišu o novim slučajevima porodičnog i vršnjačkog nasilja, a organizacije ukazuju na porast nasilja nad ženama i decom. Najnoviji slučajevi govore da su žrtve nasilja svih starosnih kategorija, a da je nasilje motivisano kako mržnjom i netolerancijom, tako i koristoljubljem. Dugi niz godina stručnjaci i organizacije javno zastupaju efikasnu prevenciju i zaštitu žrtava nasilja i predlažu odgovarajuće izmene zakona. Govorićemo o ulozi medija i organizacija u prevenciji nasilja i pomoći žrtvama nasilja. Posebna pažnja biće posvećena etičkim načelima kojima se rukovode novinari i urednici kada je u pitanju izveštavanje o nasilju.

Sve više jača svest da i krivična dela i prekršaji protiv životne sredine predstavljaju nasilje na štetu društva. Ova učestala kršenja zakona retko dobijaju epilog na sudu iako se radi o delima koja izazivaju direktnu štetu pojedincima i društvu u celini. Poseban problem predstavlja što se ova dela tolerišu i retko prijavljuju, naročito ako ne predstavljaju direktnu štetu pojedincima ili ako ne ugrožavaju profit u poslovnom sektoru. Organizacije javno zastupaju primenu i sprovođenje postojeće regulative, kao i njeno unapređenje, radi očuvanja biodiverziteta i zaštite životne sredine, te zaštite i dobrobiti životinja, a takođe i javnog zdravlja i zdravlja životinja. Govorićemo o načinu na koji se u tom smislu u našem društvu razume „dozvoljeno nasilje“, kampanjama javnog zastupanja organizacija i ulozi medija.

Nasilje je društveni problem u čije rešavanje moraju da se uključe svi akteri. Uspeh sprovođenja propisa ne zavisi samo od nadležnih državnih organa, nego i od spremnosti građana da ukazuju i prijavljuju nasilnike, od organizacija civilnog društva koje javno zastupaju prevenciju i suzbijanje nasilja, kao i pomoć žrtvama nasilja, od medija čija je dužnost da izveštavaju na način da pravilno informišu i istovremeno edukuju građanstvo.

Tema nasilja je sveobuhvatna i stoga vas pozivamo da aktivno učestvujete i date svoj doprinos diskusiji koja ima za cilj da osvetli problem nasilja iz različitih uglova i da pošalje jasnu poruku da je neophodno da se sprovedu efikasne kaznene mere, ali i mere prevencije koje podrazumevaju i edukaciju i informisanje o mogućim rešenjima i resursima koje na raspolaganju imaju kako žrtve i prijavljivači nasilja, tako i oni koji javno zastupaju nenasilno društvo.

Podeli na:

facebook twitter