Horor filmovi
Art bioskop 30. Oct 18. 20:30

Tagovi

Paket aranžman: Ciklus horor filma – „Strava veče“

Paket aranžman, u okviru svog filmskog dela programa koji nosi ime Art bioskop CK13, poziva na dvodnevni ciklus horor filma pod nazivom „Strava veče“.

Ovaj filmski ciklus vodi gledaoce na putovanje prepuno šokova i neočekivanih obrta. U početku inspirisan delima Edgara Alana Poa, Brema Stokera, Meri Šeli, horor, kao filmski žanr, potoji već više od sto godina. Raniji horor filmovi su uglavnom bili niskobudžetni i prepuni eksplicitnih scena nasilja. Posle Drugog svetskog rata jasno se izdvajaju podžanrovi horora i nastaju prvi kvalitetni i cenjeni filmovi ovog tipa.

Urednice ovog filmskog ciklusa su Nikolina Jović i Erna Paljevac.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program:

Utorak, 30. oktobar

20:30 Nosferatu (1922) – 1h 34min

Prodavca nekretnina, Tomasa Hatera, šef šalje u Tansilvaniju kako bi ugovorio prodaju nekretnine sa novim klijentom, grofom Orlokom. U fiktivnom nemačkom gradu Visborgu ostavlja svoju ženu i kreće na poslovni put. U Transilvaniji ga meštani upozoravaju na vukodlake u blizini dvorca, ali vukodlaci neće biti ono što će mučiti agenta Hatera. Uistinu, agent doživljava grofa Orloka kao čudnu personu, ali se ne obazire mnogo na to, sve dok mu slika supruge Elen ne ispadne iz džepa i dok ne zaluta grofovskim dvorcem. Kako grof otkriva svoju pravu prirodu i nameru preseljenja u Visborg, radnja se komplikuje i agent Hater počinje da sumnja da grof Orlok nije uobičajeni tip klijenta kakvog inače svakodnevno sreće.

Režiser: Fridrih Vilhem Murnau

Sreda, 31. oktobar

20:30 Rozmarina beba (1968) – 2h 17 min

Film počinje kada se Rozmari Vudhaus, mlada i naivna domaćica, useli u stan u Njujorku. Njen suprug, Gaj, slabo je poznat glumac koji bi uradio sve da postane popularan. Njihov život se odvija normalno, uprkos dosadnim starijim susedima sa kojima su se slučajno upoznali. Rozmari ubrzo ostaje u drugom stanju. Sve bi bilo uobičajeno da ona svako veče nema noćne more i da nekoliko njenih prijatelja iznenada ne umire. Pritom, bol koji oseća u stomaku daleko je od prihvatljivog za trudnice. Povezujući činjenice i zapažajući detalje, Rozmari zaključuje da su ljudi oko nje u dosluhu sa đavolom. Iako već u devetom mesecu, prikuplja poslednju snagu da svakodnevno istražuje satanističke rituale za koje sumnja da se sprovode nad njom. Na kraju otkriva da su njene komšije, kao i njen suprug, vešci i veštice, a da je dete koje nosi u utrobi – dete samog Satane. Kraj filma je veoma uznemirujuć i izaziva osećaj nemoćnosti i straha.

Režiser: Roman Polanski

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

—————————-

Ovaj program je deo projekta “Paket aranžman”, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu, sa ciljem da se stavi akcenat na programe u kulturi u čijem osmišljavanju i realizaciji učestvuju mladi. Osim Art bioskopa, ovaj projekat obuhvata i program muzičkih “Slušaonica”, kao i književni format “Autor nije prisutan”.

Paket aranžman

Podeli na:

facebook twitter