kroztalase
Art bioskop 06. Mar 18. 18:30

Tagovi

Osmomartovski filmski ciklus

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova u kojima se tematizuje položaj žene u društvu i podstiče na promenu ustaljenih praksi u okviru patrijarhalnog sistema. Prikazaćemo dela u kojima su istraženi životi jakih i hrabrih žena iz različitih delova sveta. Prvog dana moći ćete da pogledate jedan od najvažnijih japanskih feminističkih filmova “Street of Shame”, koji istražuje živote žena koje rade u bordelu, kao i američki film slavnog Džona Kasavetesa “A Woman Under the Influence”, koji istražuje ulogu žene s mentalnim poremećajima u društvu i porodici. Drugi dan gledaćemo film Larsa fon Trira “Breaking the Waves”, koji zaranja u svet patrijarhalnog škotskog društva i mlade devojke po imenu Bes, koja vodi kosmičku bitku jedinim oružjem koje ima, njenom ljubavlju. Poslednjeg dana gledamo francuski film “Fat Girl”, koji nam pokazuje svet rane ženske seksualnosti i posledica koje vrebaju iza svakog ćoška, ciklus završavamo italijanskim filmom “I Am Love”, koji istražuje život aristokratkinje koja oseća neispunjenost u naizgled idealnoj patrijarhalnoj porodici.

Filmove za vas odabrao: Gojko Dimić.

Prevodi su obezbeđeni, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

Detaljan program i satnica:

Utorak, 6. mart:

18.30 – Ulica sramote (1956) – Poslednji film velikog Kendžija Mizogučija koji istražuje živote žena koje rade u bordelu, u Japanu, pedesetih godina prošlog veka. Nakon što japanska vlada objavi moguću zabranu prostitucije, njihovi životi počnu da iskaču iz šina. Za većinu njih, to je jedini način da izdržavaju sebe i svoje porodice. Mizoguči se cele svoje karijere trudio da prikaže borbu žena koje su se našle na ivici društva bez romantizovanja njihove patnje. Priče tih žena su priče o opstanku, o borbi za svoju decu i ljude do kojih im je stalo, iako možda nikad neće biti nagrađene za ono što rade.

20.00 – Žena pod uticajem (1974) – Najvažniji film Džona Kasavetesa, koji je snimio sa svojoj ženom Džinom Rolands, koja ovde glumi glavnu ulogu. Mejbel je žena koja je sve samo ne tipična domaćica sedamdesetih godina u Americi. Ona ima muža i dvoje dece, a uz to ima i ozbiljnih mentalnih problema. Njen lik je jedan od najhrabrijih prikaza žene na filmu. Ona ne podnosi tišinu, i u svakom trenutku mora nešto da se čuje, bilo da je to smeh dece, lupanje vrata ili vrištanje, jer tišina za nju predstavlja smrt. Stalno trči oko svoje dece i ohrabruje ih da budu srećni, poput klovna ili starije sestre. Ona je lik sa velikim manama, ali u svojoj porodici je našla savršeni haos koji je održava u životu jer bi je bilo koja druga stvarnost ubila.

Sreda, 7. mart:

20.30 – Kroz talase (1996) – “Ljubav je moćna sila” kaže slogan ovog filma. U njemu pratimo život mlade Bes koja živi u ruralnom mestašcu u Škotskoj, koje je patrijarhalno do najvećeg ekstrema. Ona je veoma pobožna, kao i svi u toj zajednici, mada je većina prava ženama zabranjena. Bes se zaljubljuje u muškarca koji radi u blizini njenog mesta, u pitanju je slobodoumni stranac koji joj otvara potpuno novi svet – svet rok muzike i vođenja ljubavi. On u njoj vidi nešto neiskvareno, prema rečima režisera “ženu zlatnog srca”, jer je naivna i nije u stanju da sakrije svoja osećanja i često ispašta zbog toga. Kada njen muž doživi ozbiljnu nesreću na poslu, njena ljubav biva stavljena na test. Odjednom, kao da je sudbina celog ljudskog roda u rukama Bes. Film je šokantan i beskrajno romantičan (mada ne u sentimentalnom smislu) i uspeva da razotkrije najdublje stvari koje se kriju u ljudskoj duši. Da li prava ljubav ima granice i ako ih ima, da li onda možemo reći da je to ljubav? Film savršeno istražuje život žena u patrijarhalnom društvu i njihovu borbu da rade, žive i vole uprkos svemu.

Četvrtak, 8. mart:

18.30 – Debela devojka (2001) – Francuski art film koji je režirala i napisala Ketrin Brelijat. Režiserka koja je fascinirana fizičkim i psihičkim detaljima seksa. Film prati mladu devojčicu Anais, koja ima 12 godina, i njenu stariju sestru Elenu. Anais je gojazna i neprivlačna, dok njena starija sestra privlači pažnju momaka i starijih muškaraca. Anais je inteligentna i ona posmatra avanture svoje sestre. Ona je realista i interesuje je sam čin seksa, dok je njena sestra zanesena romansom i upada u mnoge nezavidne situacije zbog toga. Film je snimljen poput dokumentarca koji istražuje ono što se najviše potiskuje u patrijarhalnom društvu – seksualnost žena, pogotovo seksualnost mladih žena. Rana seksualna iskustva su obično bolna, nespretna i zasnovana na lažima, iako će vam neki holivudski filmovi reći suprotno. Film ne odvaja žene od muškaraca po nekom dvodimenzionalnom šablonu, već ženski i muški pol stavlja u isti krug, gde su svi jednako zainteresovani šta mogu da urade sa svojim telima i koliko daleko mogu da idu s istim.

20.00 – Ja sam ljubav (2009) – Italijanski film Luke Gvadanjina u kome glumi Tilda Svinton, koja tumači lik Ruskinje udate za imućnog industrijalca, s kojim živi u Milanu. Na prvi pogled ona ima sve, novac i porodicu, ali budući da je stranac u toj zemlji, ne oseća se ispunjeno. Kada upozna mladog šefa, najboljeg druga njenog sina, u njoj se probudi nova strast i inspiracija za životom. Film na interesantan način obrađuje temu žene koja na prvi pogled ima sve što joj je potrebno u stabilnoj patrijarhalnoj porodici, ali i postavlja u prvi plan pitanje: da li je za ljubav potrebno nešto više osim tradicionalnih i materijalnih stvari?

Podeli na:

facebook twitter