Dogodilo se/Osvrt, Razgovor 13. May 13. 08:00

Tagovi

Održana tribina „Nove mogućnosti u dokumentarnoj fotografiji“

U Omladinskom centru CK13 je 9. maja održana prva tribina u okviru projekta “Focusing Democracy“ sa temom „Nove mogućnosti u dokumentarnoj fotografiji“. Govornici tribine bili su Matt Lutton, fotograf iz Sijetla koji od 2009. godine živi i radi u regionu, Marko Risović višestruki dobitnik nagrada Serbia Press Photo i Nemanja Pančić koji se upravo vratio sa dodele jednog od najprestižnijih priznanja u novinskoj fotografiji World Press Photo.

Tribina je bila posvećena novim, za fotografe sa ovog prostora, još neotkrivenim mogućnostima u radu na dugoročnim, dokumentarnim projektima. Pričalo se i o “čudnoj” uređivačkoj politici u domaćem izdavaštvu. Tako nas je sve iznanadila informacija da fotografija Nemanje Pančića, koja je ove godine pobedila na WPP takmičenju u kategoriji observed portraits, nije čak ni objavljena u njegovoj matičnoj kući. Zapravo, većina nagrađenih, koje su napravila dva autora, Marko i Nemanja, inače članovi fotografskog kolektiva “Kamerades” imaju istu sudbinu. Prema njihovim rečima, problem sa objavljivanjem fotografija je jedan od razloga zbog kojeg su se udružili i stvorili sopstveni sajt kao platformu za objavljivanje ličnih projekata.

Matt Lutton je podelio svoje dugogodišnje iskustvo u apliciranju za grantove i stipendije koje nude mnoge fondacije. Po njegovim rečima, to je jedan od odličnih načina da se realizuje dugoročni dokumentarni projekat. Pisanje projekta o temi kojoj želiš da se posvetiš, pomaže ti da koncipiraš svoje ideje, da ih sagledaš u širem kontekstu, a kada je već napisan, šteta je da ga ne pošalješ fondacijama koje su zainteresovane za takve teme. “Projekat koji sam radio “Only Unity” podržao je Burn Magazin a projekat “Everybody Knows This is Nowhere” , koji se bavi romskim naseljem ispod Gazele pre i posle iseljenja, podržala je fondacija  Anthropographia “, rekao je Matt i dodao da je to resurs koji fotografi sa ovih prostora mogu lako da iskoriste.

Da su teme o kojima smo pričali zainteresovale mnoge prisutne govori i činjenica da su mnogi gosti i učesnici dugo nakon završetka tribine ostali u bašti Omladinskog centra, pričajući o fotografiji i mogućim projektima.

Snimak tribine možete pogledati ovde.

Podeli na:

facebook twitter