Aktivizam, Druženje 16. May 17. 20:00

Tagovi

Majski Žur Buvljak solidarno sa Đurkićima

Infoteka CK13 vas poziva na novo izdanje Žur buvljaka!

Na ovom buvljaku ćemo skupljati i pomoć za sedmočlanu porodicu Đurkić, kojoj preti prisilno iseljenje. Njihova kuća se nalazi na poljani između Limana 4 i Telepa, popularnoj Depresiji, i prva se našla na udaru jer se ovo zemljište priprema za građevinskog investitora. Đurkići se ovih dana nalaze pod velikim pritiskom i redovne i vojne policije, koja ih je posećivala u više navrata. Njihovu borbu za krov nad glavom već su podržali nastavnici njihove dece, kao i članovi Studentskog pokreta, sa kojima organizujemo i ovu solidarnu akciju.

Pomoć možete doneti i u ponedeljak između 17 i 19 časova, dok ćemo u utorak biti tu i pre Žur buvljaka od 16h.

U ovom trenutku je dobrodošla svaka pomoć, a ukoliko ste u mogućnosti da pomognete i finansijski, to možete učiniti na žiro račune:

Banka Intesa: ‎160-450858-70 (dinarski račun)

Vojvođanska banka: ‎355-3200555580-26 (devizni račun)

—————–

Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na naš buvljak.

Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti. Ovde je novac bezvredan!

Žur buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se u našem klubu i dvorištu uz muziku i piće.

Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave!

Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo. Zbog kapaciteta Besplatne radnje nismo u prilici da smestimo kabaste stvari.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu. U uslovima konstantne ekonomske krize, nastale kao posledica divljanja neoliberalnog kapitalizma, u svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi. Oni nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti.

Podeli na:

facebook twitter