Art bioskop 14. Sep 14. 19:00

Tagovi

IDILIČNE SKANDINAVSKE PRIČE

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus skandinavskih filmova pod nazivom „Idilične skandinavske priče“.

Od 14. do 16. septembra prikazaće se šest filmova iz savremene skandinavske kinematografije po izboru Dragana Đunde.
Filmovi će se prikazivati u terminima od 19h i od 21h.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Skandinavija, onakva kakvom je srećemo u vestima, statističkim izveštajima i doživljajima gasterbajtera i povratnika, zapljuskuje nas pričama o idiličnom životu, o “zemljama naftnim muzarama” u kojima vlada imperativ solidarnosti, a osnovni princip življenja je uređenost.
Ipak, skandinavski reditelji razbijaju ove mitove. Na mikronivou, baveći se urušenim porodicama, stigmatizovanim zavisnicima, roditeljima alkoholičarima i zlostavljanom decom, pokazuju nam da, koliko god su njihova društva socijalno odgovorna, i dalje ima obespravljenosti i skrajnutosti. Bavljenje takvim pričama, reditelji pokazuju da to što jedno društvo uspeva da u ovakvim vremenima i dalje napreduje, nije razlog da se zaboravi na one do kojih taj boljitak vrlo malo dopire, jer su pažnja i pomoć onima kojima je najteže zapravo jedan od načina da nam svima bude bolje.
Otud i nesklad u imenu ciklusa između idiličnosti naših predstava i samih filmskih priča: svuda, bez obzira na socioekonomske uslove, ima nesrećnih. I upravo su zbog toga ovi filmovi univerzalni, oni su bez ikakvih problema mogli biti snimljeni u bilo kojoj državi, gradu i ulici, i da i dalje probadaju svojom emocionalnom snagom, verodostojnošću i provokativnošću.
Dragan Đunda

U okviru ciklusa, pre projekcija i u pauzi između dve filmske projekcije, posetitelji će imati priliku da čuju skandinavski džez. Slušaće se Jan Garbarek, Nils Petter Molvaer, Ketil Bjornstad i drugi.

Nedelja, 14. septembar

19h OSLO, 31. AVGUST (Oslo, 31. august, 2011)

Režija: Joahim Trir (Joachim Trier)
Scenario: Pierre Drieu La Rochelle, Joachim Trier, Eskil Vogt
Trajanje: 95 min.

Anders odlazi 31. avgusta na razgovor za posao koji ne dobija, nakon čega se sreće sa prijateljima sa kojima, čini se, više ne deli isti život.
Sve što mu se dogodilo tog dana imalo bi drugačiji smisao da upravo tada, posle meseci provedenih na odvikavanju od droge, nije prvi put napustio rehabilitacioni centar.

21h SEBE (Sebbe, 2010)

Režija i scenario: Babak Najafi
Trajanje: 80 min.

Sebastian Hiort af Ornäs som SebbeFilm se bavi odnosima u urušenoj porodici u kojoj majka ne uspeva da se nosi sa svojom ulogom, a sin je nezaštićen i nemoćan, pred njom i pred životom. U pitanju je film klasične tematike, ali snimljen vrlo verodostojno i bez patetike, za koji je reditelj Babak Najafi dobio nagradu za najbolji debitantski film na Berlinskom festivalu.

Ponedeljak, 15. septembar

19h ADAMOVE JABUKE (Adams æbler, 2005)

Režija i scenario: Anders Tomas Jensen (Anders Thomas Jensen)
Trajanje: 94 min.
Odvajajući se od tematike ciklusa, ovaj film se na vrlo interesantnan, duhovit i na momente banalan način bavi pitanjima vere i ateizma, te odnosom dobra i zla. Glavni likovi su neonacista koji nakon zatvora boravi u crkvi i slepi sveštenik.

21h U BOLJEM SVETU (Hævnen, 2010)

Režija: Suzan Bir (Susanne Bier)
Scenario: Anders Tomas Jensen, Suzan Bir
Trajanje: 119 min.

O ovom filmu rediteljka Suzan Bir kaže: “Film se fokusira na lik Mikaela Persbrandta, koji igra idealističkog lekara pri humanitarnim misijama negde u izbegličkom kampu u Africi. On želi da uradi pravu stvar, ali ga događaji testiraju, a mi vidimo koliko daleko to može ići. Njegova priča se prepliće sa pričom o dečaku, njegov lik je veoma zanimljiv i intrigantan, on se nosi sa svojim ožiljcima u životu, ali i dalje sanja o boljem svetu”.

Film je nagrađen Zlatnim globusom i Oskarom za najbolji strani film.

Utorak, 16. septembar

19h PROSLAVA (Festen, 1998)

Režija: Tomas Vinterberg (Thomas Vinterberg)
Scenario: Tomas Vinterberg i Moges Rukov
Trajanje: 105 min.

Na proslavi 60-og rođendana Helgea, isplivaju mračne porodične tajne o incestima, samoubistvu i zavetima na ćutanje, pri čemu je dominantna mučna atmosfera nečinjenja, optuživanja i stigmatizovanja žrtava. U pitanju je jedan od klasika danskog pravca Dogma 95, za koji je Vinterberg, između ostalog, dobio nagradu žirija u Kanu i Evropsku filmsku nagradu.

21h LOV (Jagten, 2012)

Režija: Tomas Vinterberg
Scenario: Tomas Vinterberg i Tobias Lindholm
Trajanje: 115 min.

Ovaj film bismo mogli posmatrati kao opozit “Proslavi”. Ovog puta, baveći se, takođe, temom seksualnog zlostavljanja dece, Vinterberg pokazuje kolika je nasilna snaga društvenih mehanizama kojima ono uništava život onog ko je lažno prokazan pedofilom.
Film je u Kanu nagrađen trostrukim priznanjem.

Podeli na:

facebook twitter