Jasna Dimitrijević Fibonačijev niz CK13
Literarni program 12. Feb 19. 19:00

Tagovi

Fibonačijev niz i Jasna Dimitrijević u Novom Sadu

U Novi Sad nam stiže Jasna Dimitrijević sa novom zbirkom priča „Fibonačijev niz”.

Partizanska knjiga vas poziva u Crnu kuću, u utorak, 12. februara od 19 časova na druženje sa autorkom. Pored Jasne, na promociji će govoriti Dunja Ilić, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, urednici knjige.

Osam priča Fibonačijevog niza govore o usamljenosti onih koji bi da govore, ali nemaju kome. Autorka se hvata u koštac s gorućim temama savremene stvarnosti, naročito ovde na Balkanu, gde se istorija neprekidno ponavlja. Njeni junaci i junakinje su žene bez partnera, dece ili plana, kepeci, terminalno bolesni, prostitutke, tinderaši, homoseksualci, profesori i taksisti. Socijalni kontekst ne dozvoljava im da se ostvare, ali ih sputavaju i ograničenja koja im nameće njihova sopstvena psihologija. Drame koje oni proživljavaju su drame promašene komunikacije, prećutkivanja i nerazumevanja.

“Ovako postavljena poetika Fibonačijevog niza zapravo je suštinski modernistička, ako hoćete čehovljevska ili, kako nam u autoironičnom odmaku kaže naratorka priče “Njujorška bajka”, karverovska. Priča se ne događa u samom narativu, ona se dešava u nama, te je stoga identifikacijski proces kudikamo intenzivniji. Tekstovi Jasne Dimitrijević pred nas postavljaju izazov razrešenja, zahtevaju od nas unutrašnje dopisivanje, na taj način ostvarujući svoj puni katarktički potencijal.” (Vladimir Arsenić)

Jasna Dimitrijević (Negotin, 1979.) redovna je saradnica časopisa „Liceulice”. Piše kratku prozu i recenzije. Objavila je zbirku priča „Prepoznavanja” (2015). Radi u knjižari.

Knjiga će se prodavati po promotivnoj ceni od 500 dinara.

Powered by CRACKER – ArtRoots Guerilla Network

Podeli na:

facebook twitter