japanci
Art bioskop 29. Jan 18. 18:00

Tagovi

Ciklus japanskog filma “Živeti!”

Ponovo radi Art bioskop! Novu sezonu krenućemo sa klasicima japanske i svetske kinematografije. Prikazivaćemo dela nastala tokom zlatne dekade japanskog filma (1950-1960), koja govore o običnim ljudima i njihovim teškoćama i naporima da žive ispunjenim i smislenim životom. U tim nastojanjima često bivaju osujećeni, neretko usled raznih životnih i kosmičkih nepravdi, ali njihov odgovor je uvek isti, ne odustati, boriti se i živeti.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Ponedeljak, 29. januar:

Yasujirō Ozu

18.00 Tokyo Story (1953) – 2h16min
Film sa vrhunca karijere japanskog režisera Jasusira Ozua i po mišljenju mnogih kritičara jedno od najvećih filmskih ostvarenja prošlog veka. Glavni glumci Chishū Ryū i Chieko Higashiyama tumače ostareli bračni par iz provincije koji dolazi u Tokio kako bi posetili svoju decu i unuke. Međutim, ubrzo po dolasku bivaju razočarani i shataju da njihova deca nemaju dovoljno vremena za njih.

20.30 Floating Weeds (1959) – 1h59min
Floating Weeds predstavlja rimejk istoimenog Ozuovog nemog filma iz 1934. Pripadnici putujuće glumačke družine kabuki glumaca na čelu sa ostarelim Komajurom (Ganjiro Nakamura) dolaze da nastupaju u jednom primorskom mjestu. Nedugo zatim, ispostavlja se da je lokalni mladi poštar Kyoshi (Hiroshi Kawaguchi) Komarujov vanbračni sin, što izaziva ljubomoru Komarujove ljubavnice Sumiko (Machiko Kyō).

Utorak, 30. januar:

Kenji Mizoguchi

18.00 Sansho the Bailiff (1954) – 2h4min
Istorijska drama u režiji Kenjija Mizogučija smeštena je u 11. vek i prikazuje stradanje porodice dvorskog službenika koji je zbog neizvršenja naređenja prognan u drugu provinciju, dok su njegova žena i dvoje dece otišli da žive kod njenog brata. Nakon par godina, u pokušaju da mu se pridruže, bivaju prevareni i prodani u roblje. Žena biva prisiljena da se bavi prostitucijom, dok su deca odvojena od nje i postaju robovi u logoru okrutnog upravnika Sansoa (Eitaro Shindo).

20.30 Ugetsu (1953) – 1h36min
Scenario za film se temelji na istoimenoj zbirci Uede Akinarija. Radnja je smeštena u provinciju Omi i odvija se u periodu 16. veka. Protagonisti filma koje tumače Masayuki Mori i Eitaro Ozawa su dva skromna seljaka, koja, uprkos građanskom ratu koji besni oko njih, nastoje steći slavu i bogatstvo, jedan kao trgovac i drugi kao samuraj, što će dovesti do tragičnih posledica po njihove supruge i navući bes duhova.

Sreda, 31. januar:

Akira Kurosawa

18.00 Yojimbo (1961) 1h50min
Jedno od najpoznatijih ostvarenja japanskog režisera Akire Kurosave, a ujedno i film koji je poslužio kao inspiracija Serđu Leonu za njegovu špageti vestern trilologiju i čuveni rimejk “Za šaku dolara”. Radnja je smeštena u Japan u drugoj polovini 19. veka. Sanđuro, lutajući samuraj, stiže u ruralni gradić i od krčmara saznaje da je grad podeljen između dva moćna čoveka. Obojica su skloni kockanju i stalno ih prate telohranitelji koji štite i njih i njihov biznis. Neprekidno se sukobljavaju i tu Sanđuro vidi svoju šansu. Ponudio je svoje usluge obojici i čeka bolju ponudu.

20.30 Ikiru (1952) – 2h23min
Film je delom inspirisan kratkom Tolstojevom pričom “Smrt Ivana Iljiča”. Kandži Vatanabe (Takaši Šimura) je sredovečni muškarac koji se istim monotonim poslom bavi već 30 godina i koji nakon saznanja da ima rak želuca odlučuje da svoje preostalo vreme i energiju posveti ostvarivanju vrednog dostignuća pre završetka svog života.

 

Podeli na:

facebook twitter