Rober Breson Art Bioskop
Art bioskop 10. Dec 18. 21:00

Tagovi

Ciklus filmova Robera Bresona – “Modeli suštine“

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen režiseru Roberu Bresonu koji se smatra jednim od najvećih imena francuske kinematografje i koji je svojim radom uticao na brojne poznate režisere poput Tarkovskog, Džarmuša, Hanekea, Kaurismakija…

Rober Breson je svoj prvi film režirao sa 42 godine, a tokom svoje karijere koja je trajala skoro 50 godina, snimio je svega 13 dugometražnih filmova. Najpoznatiji je po svom specifičnom stilu rada, budući da nije želeo da radi sa profesionalnim glumcima, a osobe koje su učestvovale u njegovim filmovima nazivao je svojim modelima, tražeći od njih da iste scene snimaju više puta, sve dok se u njihovom nastupu ne izgubi svaki trag glume. Njegov stil režiranja opisuje se često kao minimalistički i asketski, jer je u svojim filmovima stalno težio da na što jednostavniji način prikaže samu suštinu ljudi, njihovih akcija i reakcija, optimizma i patnje, pa i samu suštinu života.

Urednik ovog filmskog ciklusa je Bojan Bojić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

Program:

Ponedeljak, 10. decembar

21.00 Baltazar (1966) – 1h35min

Film prati život glavnog protagoniste, magarca Baltazara, od njegovog rođenja do smrti. Nakon idiličnog detinjstva koje je proveo sa jednim farmerom i njegovom ćerkom, počinje da menja veliki broj vlasnika, gde najčešće biva veoma loše tretiran i

Utorak, 11. decembar

19.00 Mušet (1967) – 1h21min

Mušet je devojčica od 14 godina koja odrasta u malom selu u Francuskoj i koja živi sa majkom koja je na samrti i ocem koji je alkoholičar. Uled teških uslova odrastanja i odbačenosti koje doživljava u školi i od strane svojih vršnjaka, ona se povlači u sebe i svoj unutrašnji svet.

21.00 Novac (1983) – 1h25min

Grupa momaka falsifikuje novčanicu od 500 franaka kojom obavljaju manju kupovinu i odlaze sa novcem koji su dobili kao kusur. Novčanica zatim menja veliki broj vlasnika i svi oni odlučuju da ne prijave slučaj policiji već pokušavaju da je iskoriste i predaju nekom drugom. Kada stigne do mladog i naivnog Ivona, on biva uhapšen pokušavajući da kupi sebi hranu. Nakon toga, niz negativnih događaja u njegovom životu se nastavlja sve dok u njemu ne dođe do suštinske promene i kada on od poštenog čoveka na kraju postaje zločinac.

 

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter