Fasbinder cover
Art bioskop 09. Jul 18. 21:00

Tagovi

Ciklus filmova Rajnera Vernera Fasbindera – “Nada i strah“

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen režiseru Rajneru Verneru Fasbinderu koji se smatra začetnikom i najznačajnijim predstavnikom nemačkog novog talasa.

Fasbinder je jedan od najplodnijih i najproduktivnijih režisera u istoriji filma, budući da je tokom svoje karijere koja je trajala 15 godina, uspeo da snimi preko 40 filmova, dve TV serije i tri kratka filma. Iako su njegovi filmovi tematski raznovrsni, kao lajt motiv u svim filmovima javlja se pitanje identiteta u poslerantoj Nemačkoj. Protagonisti njegovih filmova često predstavljaju metaforu nemačkog društva, koje se i dalje suočava sa duhovima prošlosti u pokušaju da za sebe izgradi bolju budućnost.

Urednik ovog filmskog ciklusa je Bojan Bojić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svi filmovi biće prikazani na otvorenom, na letnjoj pozornici CK13.

Program:

Ponedeljak, 09. jul
21.00 Zašto je poludeo gospodin R? (1970) – 1h28min

Gospodin R. je sredovečni Nemac čiji je život ispunjen dosadom i tihim očajanjem. Monoton, neinspirativan posao koji obavlja, udružen sa brojnim razočaranjima u porodičnom životu dovode glavnog junaka u neodrživo stanje frustracije i besmisla. Kada ova tenzija dostigne svoj vrhunac, gospodin R., reaguje na veoma miran, ali izuzetno brutalan način.

Utorak, 10. jul
21.00 Svi drugi se zovu Ali (1973) – 1h34min

Film prati priču o zabranjenoj ljubavi udovice Emi, simpatične žene u šezdesetim godinama, i Alija, marokanskog imigranta, koji je 25 godina mlađi od nje. Nakon slučajnog susreta u jednom baru, njih dvoje ubrzo započinju zajednički život, a nedugo zatim iznenada odlučuju i da se venčaju, što dovodi do snažne reakcije okruženja i zgražavanja Emine porodice i prijatelja.

Četvrtak, 12. jul
21.00 Brak Marije Braun (1978) – 2h

Hana Šigula tumači ulogu Marije, čiji suprug Herman nakon venčanja odlazi na front, gde ubrzo pada u zarobljeništvo. Iako će Herman uspeti da se vrati živ iz rata, Mariji je rečeno da je on poginuo. Suočena sa gubitkom muža, ona nastoji da se pilagodi životu u posleratnoj Nemačkoj i započinje karijeru poslovne žene. U tom periodu upoznaje Osvalda, bogatog industrijalca, te postaje njegova ljubavnica.

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter