Art bioskop 01. Jun 15. 20:00

Tagovi

Ciklus filmova Novi rumunski talas

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova rumunskog novog talasa, od 1. do 4. juna, u okviru kojeg će se prikazati šest filmova po izboru Dragana Đunde.
Filmovi će se prikazivati u terminima od 20, 21 i 22č.
Ulaz na projekcije je besplatan.

 

Rumunski novi talas poslednjih godina daje filmove koji su prepoznati i često nagrađivani na festivalima širom sveta. Kritičari ga opisuju kao jedan od retkih skorašnjih filmskih pokreta koji uspeva da iskaže svoju estetsku, ali i tematsku posebnost. Dugi, nemirni, gotovo dokumentaristički kadrovi, u kojima iskrsavaju i razrešavaju se društveno relevantni problemi, čine okosnicu ovog talasa koji je (samo naizgled) neodvojiv od rumuskog socijalnog konteksta. Korupcija i povlašćenost bogatih, ponizni položaj i obespravljenost siromašnih, nedostupnost lečenja, izopštenost moralnih principa, samo su neki od autentičnih izuma rumunskog društva sa kojima se srećemo u ovih filmovima, ali ne i u drugim zemljama, ne i u našoj. Ili ipak da?

Dragan Đunda

 

Ponedeljak, 1. jun

20č Položaj deteta (Pozitia copilului), 2013, 112′
Režija: Calin Peter Netzer

položaj detetaSinopsis: Barbu, tridesetogodišnji muškarac, učestvovao je u saobraćajnoj nesreći usmrtivši dete. Saznavši to, njegova majka koristi svoje bogatstvo i uticaj kako bi ga zaštitila od odgovornosti. Manipulišući njime, pokazuje do kog nivoa ide njena patološka vezanost za sina i apsolutno odsustvo osećaja za njegovu samostalnost. Film je nagrađen Zlatnim medvedom i FIPRESCI nagradom na festival u Berlinu.

 

22č Policija, pridev (Politist, adjectiv), 2009, 113′
Režija: Corneliu Porumboiu

policija,pridevSinopsis: Policajac odbija da uhapsi maloletnika koji se okuplja sa svojim drugovima da bi pušili travu. Nalazeći se u procepu između zahteva nadređenih i zakona sa jedne, i svoje savesti sa druge strane, on biva doveden u bezizlaznu situaciju ultimatuma.
Na festivalu u Kanu film je osvojio FIPRESCI i nagradu žirija.

 

Utorak, 2. jun

20č Iza brda (Dupa dealur), 2012, 150′
Režija: Cristian Mungiu

iza brdaSinopsis: Radnja filma se odvija u rumunskom samostanu, između dve mlade žene koje su odrasle u sirotištu, a koje su se potom odvojile, jer je Alina otišla na rad u inostranstvo, dok se Voičita zamonašila. Alina se potom vraća, sa namerom da svoju drugaricu povede sa sobom, ali uviđa postepeno da njihov odnos nije više prisan i slobodan, sa čime ne uspeva da se izbori. Film je snimljen po istinitom događaju iz 2005. godine, kada je u samostanu umrla devojka nad kojom je izvršen egzorcizam.
Film je nagrađen u Kanu za najbolje ženske uloge i najbolji scenario.

 

Sreda, 3. jun

21č Smrt gospodina Lazareskua (Moartea domnului Lazarescu), 2005, 150′
Režija: Cristi Puiu

smrt gospodinaSinopsis: Gospodin Lazaresku je usamljeni penzioner koji dane provodi sa flašom i mačkama. Usled jakih bolova, jedne noći ga odvozi hitna pomoć, šeta ga od bolnice do bolnice, susrećući se sa arogantnim i neosetljivim doktorima, gužvama po bolnicama, pri čemu gledalac prati njegovo postepeno propadanje, koje se iste noći završava njegovom smrću. Vrlo uverljiva, na trenutke komična, priča o ljudima za koje malo ko mari, nagrađena na festivalima u San Sebastijanu i Kanu.

 

Četvrtak, 4. jun

20č 4 meseca, 3 nedelje i 2 dana (4 luni, 3 saptamâni si 2 zile), 2007, 113′
Režija: Cristian Mungiu

4 mesecaSinopsis: Do pada Čaušeskua, abortus je u Rumuniji bio zakonski zabranjen kako bi se povećao natalitet, a zarad viška radne snage. U tom kontekstu se dešava pokušaj dve studentkinje da ilegalno dođu do doktora koji bi kod jedne izvršio abortus.
Ovaj film je postavio standarde i napravio najveći prodor za rumunski novi talas, osvojivši mnogobrojna priznanja širom sveta, među kojima su dve Evropske filmske nagrade, dve sa Goja festivala u Španiji, i tri nagrade sa festivala u Kanu.

 

22č Ja kad želim da zviždim, ja zviždim (Eu cand vreau sa fluier, fluier), 2010, 94′
Režija: Florin Serban

ja kad želim da zviždimSinopsis: Dve nedelje pre izlaska iz zatvora, mladić saznaje da mu se majka vratila iz Italije kako bi mu odvela brata. Rastrzan između surovosti zatvora (koju film sjajno oslikava) i nemogućnosti da spreči majku, on čini dela posle kojih četiri godine uzorne robije gube smisao. Tada dolazi u poziciju da, gubeći ono što mu je najbitnije, ima osećaj da više ništa ne može da izgubi. Pored mnogobrojnih festivalskih priznanja, film je dvostruko nagrađen i u Berlinu.

Podeli na:

facebook twitter