Art bioskop 19. Jan 15. 19:00

Tagovi

Ciklus filmova: Nemoguće biografije

Cause the only people that interest me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, desirous of everything at the sam time, the ones that never yawn or say to a commonplace thing but burn, burn, burn like roman candles across the night.
Jack Kerouac

Zanimaju ne samo ludaci, ludi za životom, ludi za razgovorom, oni koji žele sve odjednom, koji nikad ne dosađuju i ne govore uobičajene stvari, već gore, gore, gore poput vatrometa u noći.
Džek Keruak

Biografija je uzaludna forma. Njeni akteri ne postoje, njeni naratori su izdajnici. Ne postoji događaj koji je moguće verno reprodukovati, lice koje se ponovo može nacrtati, ne postoji vreme koje se može vratiti. Biografija je nemoguća forma; zatvoren slučaj koji se temelji na izdaji čula i subjektivnosti sećanja.
No, možda snaga biografije nije u tome da nas odvede na pravi put. Možda je njeno ( kao i svačije ) da nas zavede, prenese lažne utiske, napravi prostor za impresije koje ćemo poneti sa sobom na neko bolje mesto. Možda je mera njene lepote u očuvanju narativa, u prezerviranju zaborava, u portretisanju posledica koje nečiji lik i delo ostavljaju na druge kroz epohe, i tokove ( proživljene i predstojeće ) istorije.
Dokumentovana ili fiktivna, ogoljena činjenicama ili mitologizovana veličanjem kulta ličnosti, od pradavnih žitija do najmodernijih dokumentaraca ili igranih retrospektiva ona oživljava vreme i prostor, a pre svega lik i delo nekoga ko je šetao među nama, nekoga ko je bio tu, nekog ko je još topao zahvaljujući našem bezvremenom sećanju i odjeku tog sećanja na sve što dolazi posle nas.
Filmovi odabrani u ovom cikllusu predstavljaju koktel činjenica i fikcije začinjenih subjektivnim scenarističko-rediteljsko-glumačkim pečatom. To je biografska retrospektiva vremena i ličnosti koje se možda nikada nisu ni dogodile. Prvi blok filmova ( Last Days i I’m Not There ) portretiše biografije važnih muzičkih ikona ovog veka. Prvi nas neautorizovanom fikcijom vodi kroz moguće poslednje događaje ( Gas Van Sant nikada nije dobio autorska prava za ovaj film ) koji su doveli do tragičnog kraja Kurta Kobejna, glasnika jedne stvarnosti. Paradoks ovog filma očitava se u njegovom sukobu sa postojećim (takođe nedovoljno istraženim) činjenicama o umetnikovim poslednjim danima i na taj način postavlja pitanja o mogućim prečicama i stranputicama na stazi mitologiziranja i verifikovanja nečije ličnosti. Drugi film, iako vernije prikazuje ikonografsku i ličnu veličinu Boba Dilana, smelo otima pravo na jednostrukost identiteta glavnog junaka i kroz šest vrsnih glumačkih epizoda uzdiže ( ne samo Dilana kao umetnika i čoveka, već čitav peroid koji tematski obrađuje ) do epohalnosti i legende.
Drugi blok filmova prezentuje istorijski manir fikcionalizacije činjeničnog postojanja određenih ličnosti. Prvi ( Marie Antoinette ) daje „ženski odgovor“ na melanholiju i tajnu jedne biografije koju bi valjalo, ako je suditi po rediteljskom postupku Sofije Kopole, shvatiti kao individualnu žensku tragediju pomalo u stilu „tipa suvišne žene“ suprtostavljenu ( ili naslanjajuću ? ) na širu sliku tragedije jedne epohe. U kontrapunktu sa važnošću i veličinom istorije, važnost i veličina uticajne individue jednog vremena osipa se na ( svakako ) nemoguću procenu karaktera i dela nekada postojeće ličnosti. Drugi film u ovom bloku je The Grandmaster hongkoškog reditelja Wong Kar-waija. To je priča o Ip Manu, legendarnom ( ali postojećem! ) učitelju wing čuna, kung-fu stila najjače tradicije na koju su se nastavio majstorski niz učitelja poput Brus Lija. Kontroverzno poetičan, faktografski ogoljen i stilsko-žanrovski savršeno ukomponovan ovaj film dramaturški prepoznatljivo, ikonografski nenametljivo, ali svakako veličanstveno tumači život istorijske ličnosti čiji je uticaj u svetu borilačkih veština verovatno obrnuto recipročan poznavanju njegovih intimnih okolnosti. Zato Wong Kar-wai koristi opšte poznate okolnosti koje zovemo istorijom iz kojih crpi opravdanost mitološke povezanost glavnog ( filmskog ) junaka sa njegovim odjekom u stvarnosti vremena koji ne prestaje da utiče na nas.
Ovaj filmski ciklus okončava film koji sasvim otvoreno nudi fikcionalni pristup postojećem narativu. To je film On the Road snimljen po istoimenom romanu Džeka Keruaka gde se autrosko i lično prepliću s biografskim i pripovedačkim i gde svaki čovek tvori novi stranputicu/smernicu, svaki događaj dopisuje novi pasus, a svaka interakcija između doživljenog i opisanog stvara nadprostorno i nadvremensko naličje budućeg sećanja otvorenog za interpretaciju. on-the-road

Biografija je nemoguća forma. Ne zato što se neki događaji i neki ljudi nikad nisu zbili, već zato što ne znamo šta i kako da mislimo o njima. Biografija je mislosrdna, ona nudi svoje početke i svoje krajeve. Kako ustalom upoznati ljudsku vrstu nego kroz raskošni niz individua koji žive na Zemlji? Kako se poistovetiti, ponovo sagraditi, zapamtiti, zaboraviti, pronaći i izgubiti ako ne kroz jednu od nasjtarijih igara-igru reprodukovanja stvarnosti i njenih aktera?
Na kraju možemo reći da biografija već vekovima ostvaruje svoj cilj. Možda ne prvobitno željeno prepoznavanje i raščlanjivanje stvarnosti od fikcije, ali svakako nadogradnju života i njegovu kreativnu upotrebu u kontekstu ( ljudske ) dovitljivosti nad stigmom slučaja. Ako je život slučaj, ako je čovek proizvod tog slučaja. Kako kažu u pesmi – „sve ostaje nakon nas“. Biografija možda dokazuje da je počelo nešto malo pre nas. A možda dokazuje i zašto.
Radmila Ercegovac

Ponedeljak, 19. januar

19č Last Days (Poslednji dani, 2005. )
Scenario: Gus Van Sant
Režija: Gus Van Sant
Uloge: Michael Pitt, Lukas Haas, Asia Argento
Muzika: Rodrigo Lopresti, Michael Pitt
Trajanje: 96 min.

21č I’m not there (Nema me, 2007, )
Scenario: Todd Hayness
Režija: Todd Hayness
Uloge: Christian Bale, Cate Blanchett, Richard Gere, Heath Ledger
Muzika: Bob Dylan
Trajanje: 135 min.

Utorak, 20. januar

19č Marie Antoinette ( Marija Antoaneta, 2006. )
Scenario: Sofia Coppola
Režija: Sofia Coppola
Uloge: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Judy Davis
Muzika: New Order, Gang of Four, The Cure, Siouxsie and the Banshees
Trajanje: 123 min.

21.10č The Grandmaster ( Veliki majstor, 2013.)
Scenario: Wong Kar-wai, Zou Jingzhi
Režija: Wong Kar-wai
Uloge: Tony Leung, Zhang Ziyi, Chang Chen
Muzika: Shigeru Umebayashi, Stefano Lentini
Trajanje: 130 min.

Sreda, 21. januar

21č On the Road ( Na putu, 2012.)
Scenario: Jose Rivera
Režija: Walter Salles
Uloge: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart
Muzika: Gustavo Santaolalla
Trajanje: 124 min.

Slika na naslovici: Biljana Milkov, Daddy Dissolved

 

Podeli na:

facebook twitter