Miloš Forman
Art bioskop 23. Apr 19. 20:30

Tagovi

Ciklus filmova Miloša Formana – “Forman-rani radovi“

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen češkom i američkom režiseru Milošu Formanu, jednom od najvećih imena svetske kinematografije i čoveku koji se smatra začetnikom i najznačajnijim predstavnikom čehoslovačog novog talasa, poznatog i kao čehoslovačko filmsko čudo.

Kada su vojne snage Sovjetskog saveza 1968. godine ušle u Prag kako bi prekinule „Praško proleće“, Miloš Forman je već bio u Parizu gde je pregovarao oko snimanja svog prvog američkog filma. Filmski studio u kojem je radio u Pragu ga je otpustio tvrdeći da bespravno boravi van zemlje i Forman tada odlazi u Ameriku gde ostvaruje veoma uspešnu karijeru. Ovim ciklusom želimo da se osvrnemo na njegovo stvaralaštvo pre svih ovih događaja, budući da je svojim ranim filmovima Forman značajno uticao na razvoj kako čehoslovačkog, tako i evropskog filma. U njima se Forman fokusirao na prikazivanje realnih uslova života ljudi koji su živeli pod totalitarnim komunističkim režimom, što je činio pretežno kroz satiru, te njegovi filmovi iz ovog perioda pripadaju žanru komedije.


Urednik ovog filmskog ciklusa je Bojan Bojić. Ulaz na sve projekcije je besplatan. 


Program:

Utorak, 23. april

20.30 Crni Petar (1964) – 1h25min

Film prikazuje nekoliko dana u životu mladog tinejdžera Petra i prati njegov proces prilagođavanja svetu odraslih, u kom se suočava kako sa ljubavnim problemima, nerazumevanjem od strane roditelja, tako i sa nesnalaženjem na radnom mestu čuvara u prodavnici.

Sreda, 24. april

20.30 Ljubavi jedne plavuše (1966) – 1h28min

Andula je mlada devojka koja živi u malom češkom gradu koji pati od hroničnog nedostatka muške populacije. Kada u njenom gradu biva organizovana plesna zabava, Andula upoznaje zgodnog praškog muzičara Mildu. Uverena da je pronašla ljubav svog života, odlučuje da ode u Prag i tamo poseti Mildu. Međutim, očekuje je neprijatno iskustvo upoznavanja njegovih roditelja.

Četvrtak, 25. april

20.30 Gori, moja gospođice (1967) – 1h13min

Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva organizuju priredbu posvećenu svom bivšem šefu na koju su pozvani svi žitelji tog malog grada, međutim kako proslava odmiče dolazi do niza sitnih incidenata koji vremenom dovode i do katastrofalnih posledica.

 Očekujemo vas,


Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter