Antonioni Mikelanđelo filmski ciklus art bioskop
Art bioskop 10. Jun 19. 20:00

Tagovi

Ciklus filmova Mikelanđela Antonionija – „Smisao celine“

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen pesniku sa kamerom i majstoru minimalnih dijaloga i dugih kadrova – Mikelanđelu Antonioniju.

Umetnik čije se ime izgovara sa poštovanjem u svetu kinematografije tvorac je niza antologijskih filmskih ostvarenja tokom druge polovine 20. veka. Njegovi filmovi su, pre svega, karakteristični po dugim i statičnim scenama kojima dominira tišina, kao i po kratkim dijalozima, ponekad veoma intelektualnim i teškim za razumevanje. Koristeći duge kadrove uspevao je da dočara stvarno vremensko trajanje i da istakne odlučujući uticaj okruženja na unutrašnji život svojih likova. Već od prvog filma ga više zanimaju stanja duše i putevi ljudskih misli, nego drame siromaštva. Antonionijevi junaci traže nešto što je izgubljeno u njima ili nešto čega u njima nema, a slute da bi nešto poput toga trebalo postojati.

Kriza identiteta, otuđenje, apsurd i odsustvo perspektive prikazani su na jezivo surov način – praznina savremenog sveta lišenog emocija i duhovnosti ogleda se u oku Antonionijeve izoštrene percepcije, oku kamere koja hladno beleži sva lutanja i frustracije savremenog čoveka.

Ciklus nosi naziv „Smisao celine“ jer po prvi put jedan umetnik snima veliki film u tri dela, tri etape, tri stepena, od kojih svaki predstavlja zasebnu celinu, izvornu kreaciju i vrelo novih spoznaja, a opet svi oni dobijaju svoje pravo određenje i smisao tek sagledani u jedinstvu, u okviru jedne misli i njenih razvojnih nijansi.

Urednica ovog filmskog ciklusa je Erna Paljevac. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

Program:

Ponedeljak, 10. jun

20:00 Avantura (1960) – 2h 24min

Avantura, prva iz trilogije, u početku izgleda kao film koji se zadovoljava, u tematskom pogledu, poprilično pesimističkim uočavanjem i analizom nekih nepremostivih prepreka u čoveku ili van njega, koje mu svojim postojanjem i prisutnošću onemogućavaju da uspostavi bliži i topliji kontakt sa isto tako usamljenim bićem koje se nalazi pored njega, žedno ljubavi i topline baš kao i on. Film Avantura lansira Antonionija u red bitnih autora umetničkog i autorskog evropskog filma. Avantura predstavlja egzistencijalistički film lažne potrage koja simbolizuje potragu čoveka za samim sobom i ostavlja gledaoca bez odgovora. Antonioni za centralnu temu uzima nemogućnost ljudi da uspostave bilo kakvu stabilnu i smislenu vezu. Tadašnja zvezda modnih pista – Monika Viti, nakon Avanture, postaje priznata glumica i saradnju sa Antonionijem nastavlja i u narednim filmovima. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu 1960. godine, osvojivši nagradu žirija.

 

Utorak, 11. jun

20:00 Noć (1961) – 2h 2min

Noć nastavlja da se bavi temom praznine unutar modernog čoveka i demonstrira na još suroviji i beznadežniji način nemogućnost razumevanja među ljudima. Đovani je uspešan pisac, no uprkos slavi u usponu, oseća emocionalnu prazninu. Njegov bračni život nailazi na prekretnicu usled nedostatka strasti i ljubavnog uzbuđenja. U tom jednom prikazanom danu, oni će proživeti sve faze emocionalnog života kako bi se vratili na početno stanje zadovoljni potragom koju su prošli. Noć je jedan od stilski najuspešnijih filmova u istoriji kinematografije ispunjen upečatljivim scenama koje ostaju urezane zauvek. Nesvakidašnje perspektive u filmu odaju utisak trodimenzionalnog prostora što gledaocu odaje utisak direktnog učešća. Sjajna glumačka ekipa svojom glumom čini Noć najuspešnijim Antonionijevim filmom, dobitnikom Zlatnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu.

 

Sreda, 12. jun

20:00 Pomračenje (1962) – 2h 6min

Nakon raskida se piscem Rikardom zbog njegove racionalističke prirode, Vitoria upoznaje mladog brokera Pjeroa. Sasvim slučajan susret tokom sloma berze u Italiji postaće pozornica za neobičan ritual zavođenja. Pomračenje ne podleže nikakvim pravilima i radnja teče nestvarno prirodno koliko i naša realnost. Događaji se smenjuju bez nekog određenog razloga i gledalac proživljava život sa platna. Osećaj izolovanosti, usamljenosti, očaja i egzistencijalnog straha koji uznemiruje doseže vrhunac u završnim minutima filma koji prate urbano sivilo, dehumanizovan prostor grada oivičen ljudima koji usamljeni stoje na peronu ili izviruju iz prozora. Upitnost nad samim smislom čovekovog postojanja (simbolički naznačena kao pomračenje Sunca) čini Antonionijevu trilogiju zastrašujućom egzistencijalističkom dramom entropije svih dotadašnjih ljudskih vrednosti.

 

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter