Luis Bunjuel front
Art bioskop 04. Jun 18. 21:00

Tagovi

Ciklus filmova Luisa Bunjuela – „U potrazi za istinom“

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen ocu nadrealističkog filma – Luisu Bunjuelu. Osim što je njegovo filmsko stvaralaštvo obeležilo gotovo ceo prošli vek, Luisa Bunjuela bez sumnje možemo smatrati predstavnikom radikalne filmske avangarde u čijem se sklopu razvio filmski nadrealizam.

Bunjuel je imao sreće da pripada generaciji izuzetno nadarenih umetnika koji su ostavili veliki trag za sobom (njegovi najbolji prijatelji u mladosti bili su ni manje ni više nego Federiko Garsija Lorka i Salvador Dali). Na pitanje zašto pravi filmove, Luis Bunjuel je odgovarao: „Da pokažem ljudima da ovo nije najbolji od svih mogućih svetova“. I zaista, Bunjuelovi filmovi nisu od onih koji se konzumiraju sa uživanjem. Često sablažnjive scene i morbidne šale u njegovim filmovima izbacuju gledaoca iz stanja udobnosti i teraju ga da se zamisli nad stvarima koje se obično uzimaju zdravo za gotovo.

Urednica ovog filmskog ciklusa je Erna Paljevac. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svi filmovi biće prikazani na otvorenom, na letnjoj pozornici CK13.

Program:

Ponedeljak, 4. jun

21.00 Diskretni šarm buržoazije (1972) – 1h42min

Diskretni šarm buržoazije, prema rečima samog reditelja, kao središnju tačku odabrao je repeticiju i monotoniju svakodnevice. Lišen snažnog i logičnog narativnog sleda, film u svom središtu ima grupu prijatelja koju čini šestoro pripadnika visokog društva koje, osim prijateljstva, međusobno povezuju porodične veze, brak, posao i preljuba. Pukim bi se prepričavanjem sižea mogao stvoriti utisak vizualne monotonije koju Bunjuel bez sumnje razbija preusmeravajući pažnju gledaoca na međusobne odnose likova, nesporazume i ingeniozne razgovore. Stvaranjem filmskog sveta koji nije ni eksplicitno javan ni privatan, nastala je varijacija banalne realnosti obilna fascinacijama i frustracijama.

Utorak, 5. jun

21.00 Mlečni put (1969) – 1h42min

Protagonisti filma odlučuju da iz Pariza odu na hodočašće u španski grad Santijago de Kompostela. Radnja prikazuje kako prilikom putovanja duž Puta Svetog Jakova likovi doživljavaju niz fantastičnih pustolovina. Mlečni put je, kao i mnogi drugi Bunjuelovi filmovi, bio inspirisan njegovim katoličkim odgojem, ali i nastojanjem da, kao deklarisani ateista, katoličke dogme prikaže na satiričan način koristeći nadrealni crni humor.

Četvrtak, 7. jun

21.00 Fantom slobode (1974) – 1h44min

Fantom slobode nalik je ređanju scena iz nečijeg sna. Priče se smenjuju, naizgled nepovezane, poput snolikih fragmenata – neprijatni čovek sa igrališta detetu daje fotografije (na njima je nešto potpuno neočekivano), medicinska sestra provodi noć u motelu gde upoznaje veoma čudne monahe, snajperista neočekivano biva slavljen kao heroj nakon što puca na prolaznike sa vrha novog nebodera, uplakani roditelji traže od policije da pronađe njihovu nestalu devojčicu iako je ona sve vreme pored njih, a grupa formalno obučenih ljudi sedi oko stola za ručavanje na wc šoljama. Film prikazuje potpuno iskrivljenu društvenu percepciju religije i slobode, poigravajući se sa tematikom politike, religije i seksa.

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter