Kris Marker
Art bioskop 25. Sep 18. 20:00

Tagovi

CIKLUS FILMOVA KRISA MARKERA – “DOBA NESAVRŠENIH SEĆANJA”

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen režiseru, fotografu i multimedijalnom umetniku Krisu Markeru, pioniru filmskog eseja, avangardne forme koja spaja dokumentaristički, nenarativni snimak sa poetskim i ličnim.

Veoma tajnovit, retko fotografisan i intvervjuisan, Marker nam kroz svoju karijeru ne dozvoljava da saznamo više o njegovom privatnom životu i često na zahteve sopstvene fotografije nudi slike svoje omiljene životinje – mačke.
Ipak, njegova kreativnost u upotrebi zvuka, slika i teksta u svojim političkim, filozofskim i gotovo pesničkim dokumentarcima, čine ga jednim od najinovativnijih režisera našeg doba.

Urednik ovog filmskog ciklusa je Miloš Tadijin. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a titlovi su na engleskom jeziku. Filmovi će biti prikazivani od 20h.

Program:

Utorak, 25. septembar

Bez Sunca (1983) – 1h40m

Nepoznata žena čita i reflektuje nad pismima koja dobija od prijatelja – slobodnog kamermana koji putuje svetom i posebno je zainteresovan za “dva ekstrema preživljavanja”, Japan i Afriku (prikazanu kroz dve najsiromašnije, ali i zemlje koje su odigrale svoju istorijsku ulogu: Gvineja Bisau i Zelenortska Ostrva).

Sreda, 26. septembar

Poslednji boljševik (1993) – 2h

Priča o Aleksandru Medvedkinu, ruskom režiseru koji kroz život ostaje pobornik komunizma, uprkos tome što su mu filmovi iznova zabranjivani od strane staljinovog režima. Ruski studenti režije sa uzbuđenjem gledaju “Sreću” po prvi put, dok njegovi savremenici govore o njegovom liku i delu.

Četvrtak, 27. septembar

Peti nivo (1997) – 1h46m

Žena, kompjuter i nepoznati sagovornik – ovaj film prati Lauru koja “nasleđuje” zadatak da napravi video igru-rekonstrukciju bitke za Okinavu, jednu od mnogobrojnih tragedija Drugog svetskog rata.

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

—————
 
Ovaj program je deo projekta “Paket aranžman”, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu, sa ciljem da se stavi akcenat na programe u kulturi u čijem osmišljavanju i realizaciji učestvuju mladi.

Podeli na:

facebook twitter