Ciklus filmova Iskrivljena realnost
Art bioskop 25. Mar 19. 20:00

Tagovi

Ciklus filmova “Iskrivljena realnost”

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen postepenom poniranju u ludilo. Dugi niz godina, kako režisere, tako i gledaoce privlači stalna bitka likova sa njihovom podsvesti, koja najčešće izlazi kao pobednik. Ovog meseca prikazivaćemo filmove tri režisera, koji na različit način pristupaju istoj temi – gubljenje razuma, gde glavnu ulogu tumači žena. Na programu su “Posednutost” Andžeja Žulavskog, “Odvratnost” Romana Polanskog i “Kroz staklo, tamnije” Ingmara Bergmana.

Urednica ovog filmskog ciklusa je Anđela Amidžić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program:

Ponedeljak, 25. mart

20.00 Posednutost (Andžej Žulavski, 1981) – 2h 7min

U zapadnom delu Berlina, Mark po povratku s dugog službenog puta nalazi svoju ženu Anu potpuno izmenjenom. Naime, ona je odlučila da ga ostavi, nakon čega počinje često da napušta njihov stan i sina. Mark shvata da gubi Anu i postaje opsednut njom, dok ona postaje opsednuta sobom i svojim potrebama. On se posvećuje traganju za uzrokom čudnog ponašanja supruge i u početku se čini da se radi o banalnom slučaju bračne nevere, no postepeno se otkriva da ni ljubavnik ne zna gde Ana provodi većinu vremena.

Glumica Izabel Ađani je za ovu ulogu nagrađena na Kanskom festivalu, dok je film kod kritike izazvao potpuno oprečne reakcije – od velikih pohvala do potpunog negiranja.

Utorak, 26. mart

20.00 Odvratnost (Roman Polanski, 1965) – 1h 45min

U njenoj prvoj ulozi na engleskom jeziku, Katrin Denev igra Kerol, prelepu, ali duboko potrešenu devojku koja boluje od androfobije (strah od muškaraca). U ovoj priči Polanski se bavi potisnutom seksualnošću koje će glavnog lika odvesti na put ludila. Film predstavlja spoj psihološke drame i horora, koji kulminira u vizuelno fascinantnim scenama Kerolinog psihičkog rascepa.

Sreda, 27. mart

20.00 Kroz staklo, tamnije (Ingmar Bergman, 1961) – 1h 29min

Glavna protagonistkinja je Karin, čiji lik tumači Harijet Anderson, mlada žena koja po povratku iz duševne bolnice, gde se lečila od šizofrenije, odlazi na ostrvo da se odmori u društvu porodice. Radnja se odvija tokom 24 sata i prikazuje njihove međusobne odnose, kao i Karinino duševno stanje koje se postepeno, ali neminovno, pogoršava sve do potpunog psihičkog sloma.

Na dodeli Oskara osvaja nagradu za najbolji film na stranom jeziku.

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter