Ingmar Bergman
Art bioskop 07. May 18. 19:00

Tagovi

Ciklus filmova Ingmara Bergmana – “Majke, kćerke i čudovišta”

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen jednom od najvećih švedskih umetnika, filmskom i pozorišnom stvaraocu svetskog glasa – Ingmaru Bergmanu. Egzistencijalna tematika s avangardnim elementima, otuđenje, bolest, ludilo, sumornost i izdaja, samo su neki od termina koji padnu na pamet pri pomisli na jednog od najvećih i najuticajnijih  filmskih reditelja 20. veka.

Selektorka ovog filmskog ciklusa je Erna Paljevac. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Filmovi od 21.00 biće prikazani na otvorenom.

Program:

Ponedeljak, 7. maj

19.00 Krici i šaputanja (1972) – 1h31min

Krajem XIX veka, u letnjikovcu na jednom posedu u Švedskoj, u toku dva dana odigrava se porodična drama. Jedna od tri sestre, Agnes, umire u užasnim mukama od raka. Karin i Marija, dve starije sestre, doputovale su kako bi bile uz nju na samrti, ali ih progoni osećaj krivice i straha od smrti, tako da nisu u stanju da pruže pomoć svojoj sestri koja umire.

21.00 Anina strast (1969) – 1h41min

Nakon muževljevog saopštenja da želi da je ostavi, glavna junakinja Ana, nehotično izaziva saobraćajnu nesreću u kojoj joj muž i sin ginu. Anina strast odnosi se na strast prema vezi kao takvoj gde se sumanuto traga za partnerom, bez prethodnog razmišljanja ko će biti ta osoba.

 

Ponedeljak, 14. maj

19.00 Jesenja sonata (1978) – 1h39min

Šarlot je priznata koncertna pijanistkinja koja prvi put za sedam godina dolazi u posetu svojoj kćerki Evi. Iako se i majka i kćerka trude da budu uljudne, ipak je primetan emotivni razdor.

21.00 Licem u lice (1976) – 1h54min

Dženi Isakson je psihijatar od karijere i žena koja je dobro pozicionirana u društvu.  Doživljava slom i postepeno počinju da je proganjaju slike i emocije iz prošlosti i više ne može da funkcioniše ni kao žena, ni kao doktor, ni kao individua.

 

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter