Art bioskop 02. Jul 18. 21:00

Tagovi

Ciklus filmova Federika Felinija – „Muz(ik)a i film italijanskog neorealizma“

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen Federiku Feliniju, čije ime asocira na ekscentrično i ekstravagantno, na slavu i nadrealno. Malo je stvaralaca u istoriji filma koji su toliko uticali na njen tok kao što je Federiko Felini. A opet, sa druge strane, bio je podjednako dobro prihvaćen i od publike, običnog sveta, što pokazuju mnogobrojne nagrade, ali i prisutnost u popularnoj kulturi. Stil njegovih filmova bio je uzvišen i vulgaran, smešan, poetičan i zabavan, vrvio je od klovnova, karnevala, kaluđerica, sveštenika i prostitutki. Veoma različita od ženskih fantazija koje je režiser voleo da prikazuje u svojim filmovima, Đulijeta Masina, „naivna“ i „smešna“ muza ambicioznog Felinija, uspeva da ga inspiriše snažnom energijom i toplinom i ona postaje glavna zvezda njegovih filmova. Tada je počelo jedno od najkreativnijih filmskih partnerstava u istoriji filma.

Pored supruge, zaštitni znak Felinijevih filmova je i kompozitor Nino Rota, s kojim je sarađivao u gotovo svim svojim filmovima. Režiser je do te mere cenio Rotu da je čak nazvan “Felinijevim čarobnjakom”. Iako su mnogi kritičari pokušavali da objasne umetnički sklad između ovih autora, njihova jedinstvena, živopisna harmonija je, paradoksalno, proistekla iz velikog umetničkog konflikta: Felini i Rota su pripadali potpuno različitim svetovima – svetu slika i svetu zvuka. Federiko Felini, Nino Rota i Đulijeta Masina čine „trio fantastico“ italijanske kinematografije.

Nino Rota je komponovao muziku za sva tri filma u okviru ovog ciklusa, dok je Đulijeta Masina, u svim ovim ostvarenjima, bila u centru pažnje.

Urednica ovog filmskog ciklusa je Erna Paljevac. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svi filmovi biće prikazani na otvorenom, na letnjoj pozornici CK13.

 

Program:

Ponedeljak, 2. jul

21.00 Ulica (1954) – 1h48min

Đelsomina, lakoverna mlada žena, saznaje da je njena sestra Rosa umrla u toku turneje na koju je otišla sa uličnim zabavljačem, snagatorom Zampanjom. Sada se, godinu dana kasnije, isti taj čovek vratio da traži od njene majke da ona, Đelsomina, zauzme sestrino mesto. Majka uzima novac i njena kćerka odlazi istog dana. Zampanjo zarađuje za život kao putujući ulični zabavljač. On Đelsominu uči kako da svira bubnjeve i trubu, da pleše i izmotava se pred publikom. Iako ona ima želju da mu udovolji, on se ipak oslanja na zastrašivanje i nasilje kako bi održao nadmoć. Felini je ovim filmom definitivno postao zvezda svetske kinematografije, ali je istovremeno prouzrokovao žučne rasprave i osporavanja u samoj Italiji.

 

Utorak, 3. jul

21.00  Kabirijine noći (1957) – 1h50min

Prostitutku Kabiriju sve vreme laže njen ljubavnik Đorđino i obećava joj da će je oženiti. Umesto venčanja, on ju je samo gurnuo u reku i pobegao sa njenom torbicom. Tri dečaka primećuju Kabiriju i izvlače je iz reke kako se ne bi utopila. Sledećeg dana, ona sa prijateljicom Vandom odlazi na posao i na ulici je kupi ljubazan glumac i ženskaroš Alberto, koji je vodi u svoju vilu. Iznenada se pojavljuje njegova ljubavnica Džesi, pa Alberto skriva Kabiriju u ormar, gde ona provodi celu noć. Ona polako započinje vezu sa drugim čovekom, Oskarom, koji je nagovara da sakupi svoju ušteđevinu i da se preseli kod njega kako bi se venčali. Ona to i čini, ali ju je i Oskar prevario, pokrao i pobegao. U ovom ostvarenju realističkog stila, ali alegoričnog sadržaja, prikazana je krepkost žene suočene sa izdajom.

 

Četvrtak, 5. jul

21.00 Probisvet (1955) – 1h53min

Grupa prevaranata ne bira način da dođe do zarade: prerušavaju se u sveštenike, varaju i kradu siromašne seljake, potom se prerušavaju u agente za nekretnine i uzimaju depozite od stanova. Sav ukraden novac se troši na automobile, nakit, šampanjac i prostitutke. Jedan član bande, Pikaso, govori svojoj vernoj supruzi Iris da je slikar, ali posle novogodišnje zabave među kriminalcima, ona prestaje da mu veruje. Drugi član bande, Augusto, sastaje se sa svojom kćerkom Patricijom u bioskopu posle nekoliko godina i tada ga hapse i zatvaraju. Kada je oslobođen, on formira novu bandu koja će potkradati seljake. Nakon što je pokrao jednu seljačku porodicu, Augusto razgovara sa njihovom paralizovanom kćerkom, banda dolazi sa svojim „plenom” i on im govori da je sav novac vratio. Izbija tuča, bacaju ga na zemlju, skidaju ga i otkrivaju da je sve dragocenosti sakrio ispod odeće. Ostavljaju ga da sporo umire na padini. „Probisvet“ je film koji je označio Felinijev prelaz iz intimnog na socijalni i socijalnokritički plan.

 

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter