Art bioskop 11. Jun 18. 21:00

Tagovi

Ciklus filmova Alehandra Hodorovskog – “(De)konstrukcija realnosti“

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen režiseru Alehandru Hodorovskom, koji je svojim avangardnim ostvarenjima pomerio granice nadrealnog filma.

Hodorovski voli da suočava gledaoca za beskrajnom brutalnošću i grotesknom dekadencijom i degradacijom koju izražava na vizuelno bogat i upečatljiv način. U njegovim filmovima, najčešće putem nadrealnih scena i prizora, vidimo spoj misticizma i religije, a svojim psihodeličnim stilom Hodorovski pruža kritički osvrt na moderno kapitalističko društvo.

Urednik ovog filmskog ciklusa je Bojan Bojić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svi filmovi biće prikazani na otvorenom, na letnjoj pozornici CK13.

Program:

Ponedeljak, 11. jun

21.00 El Topo (1970) – 2h04min

Protagonista filma je revolveraš, koga tumači režiser ovog ostvarenja Alehandro Hodorovski, koji luta predelima Divljeg Zapada i na svom bizarnom putu prosvećenja suočava se sa ekscentričnim suparnicima koji raspolažu gotovo natprirodnim moćima. Radnja filma je podeljena u dva dela, prvog u kome je El Topo tipičan revolveraš koji pokušava da porazi svoje protivnike, i drugog u kome nastoji da se iskupi za krvoproliće koje je počinio.

Utorak, 12. jun

21.00 Sveta Planina (1973) – 1h54min

Sveta planina je meksičko-američka nadrealna fantazija u kojoj Alehandro Hodorovski ima trostruku ulogu, kao režiser, scenarista i glavni glumac. Film prati priču moćnog alhemičara koji predvodi grupu individua sa posebnim sposobnostima u potrazi za Svetom planinom. U nastojanju da se domognu mistične planine suočavaju se sa brojnim izazovima i teškoćama u nadi da će tamo otkriti tajnu besmrtnosti.

 

Četvrtak, 14. jun

21.00 Santa Sangre (1989) – 2h03min

Aksel Hodorovski, sin režisera ovog kultnog ostvarenja, tumači ulogu Feniksa, pacijenta koji boravi u mentalnoj ustanovi. Kroz njegova sećanja stičemo uvid u traumatično detinjstvo koje je proživeo dok je radio u cirkusu sa svojim roditeljima. Događaj koji je na njega ostavio najjači utisak je trenutak kada njegov otac odseca ruke njegovoj majci i potom ubija sebe. Priča zatim prati Feniksa koji nakon godina hospitalizacije uspeva da pobegne iz mentalne ustanove i ponovo se susreće sa svojom majkom.

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13

Podeli na:

facebook twitter