TačkaKomunikacije
Projekcija, Razgovor 19. Apr 18. 19:00

Tagovi

Bye Bye Culture, Welcome Tourism

Program BYE BYE CULTURE, WELCOME TOURISM posvećen je analizi okolnosti u kojima se grad podređuje potrebama turista stavljajući tako sebe u okvire „destinacije“ – dok vrlo često u potrebi da zadovolji različite kriterijume gubi na individulanosti i specifičnosti zbog koje je i dobio titulu poželjnog mesta za odmor, provod, kulturu…

Šta je turizam uradio gradovima koji su bili na evropskom ili svetskom tržištu viđeni za odredišta koja nude nešto drugačije? Da li je odnos lokalnih specifičnosti i globalne standardizacije prevagnuo na stranu prepoznatljivih brendova koji svuda nude isto i zašto na kraju onda ljudi i dalje putuju?

Ova i niz drugih pitanja danas se često čuju i u kritikama koncepta Evropska prestonica kulture. Koliko je zaista ta titula menjala gradove u pravcu razvoja i promocije lokalne produkcije, a koliko od njih pravila mesta zabave koja kasnije umiru istrošena i bez prestoničkog sjaja.

Tokom ovog dana bavićemo se mogućnostima i pretnjama koje po Novi Sad ima projekat EPK 2021 sagledavajući sve potencijalne aspekte titularnosti.

Program:
19-20h Projekcija filma Bye, bye Barcelona
20h Razgovor

Govornici:
Ozren Lazić (CK13, Inicijativa nezavisne kulturne scene Novog Sada)
Ivana Volić (predavač na Fakultetu za sport i turizam, pisac strategije kulturnog razvoja Novog Sada)

Razgovor će voditi Andria Stojanović (Tačka Komunikacije)

Pozivamo sve zainteresovane da se priključe diskusiji!

Program se realizuje u saradnji Tačke Komunikacije, Omladinskog centra CK13 i Asocijacije nezavisne kulturne scena Srbije.

————

Тaška Komunikacije okuplja ljude različitih profesija i interesovanja uključene u procese istraživanja i uspostavljanja inovativnih praksi i modela za savremeno i aktivističko tumačenje grada i kulturnog nasleđa. Delovanjem u oblastima kulture, novih medija i turizma istražujemo nove pristupe proučavanja, beleženja i predstavljanja društvene istorije, arhitekture, javnih politika i delovanja pojedinaca ili grupa važnih za urbanistički ili socijalni razvoj grada. Organizacija je osnovna 2011. godine od strane menadžera u kulturi kojima su se u interdisciplinarnom delovanju pridružili drugi pojeinci iz sfere teorije novih medija, istorije, turizma, grafičkog dizajna, veb dizajna, arhitekture, urbanizma, fotografije itd. Pored samostalnih, Tačka komunikacije realizuje i nekoliko projekata u partnerstvima sa drugim organizacijama, ustanovama i institucijama iz zemlje i inostranstva. Organizacije je članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije je saradnička platforma organizacija, inicijativa i pojedinaca u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji, koja kroz realizaciju i razmenu programa u zemlji i inostranstvu, aktivnosti jačanja sopstvenih kapaciteta i kapaciteta svojih članica, kao i kroz dijalog sa donosiocima odluka na svim nivoima, teži da promoviše razvoj inovativnih i kritičkih umetničkih praksi, da utiče na kulturnu politiku i druge javne politike koje su s njom u vezi, da doprinese decentralizaciji kulture u Srbiji i uspostavljanju regionalne kulturne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Podeli na:

facebook twitter