Novi Sad razglednica
Naša samouprava, Razgovor 10. Sep 18. 19:00

Tagovi

Bistrionica: Javni prostori – javno dobro

Pozivamo vas na Bistrionicu sa temom “Javni prostori – javna dobra” koja će se održati u ponedeljak, 10. septembra, sa početkom od 19 časova, u Omladinskom centru CK13.

Neposredni povod za razgovor na ovu temu je nedavna skandalozna izjava gradonačelnika Novog Sada o mogućem rušenju SPENS-a, u kojoj se kaže da bi bilo najbolje srušiti postojeći objekat i izgraditi manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji, a da se ostatak prostora iskoristi u komercijalne svrhe.

Kao jedan od glavnih razloga navodi se gubitaško poslovanje ovog sportskog i poslovnog centra godinama unazad, bez ulaženja u suštinu problema i pozivanja na odgovornost onih koji su doveli do toga da takav potencijal u samom centru grada ne koristi svoje kapacitete na pravi način.

Ovo je samo poslednji u nizu primera na kojima se jasno vidi kakav odnos gradske vlasti Novog Sada imaju prema javnim prostorima, nakon planiranih rušenja parkova i drugih zelenih površina. Isto tako, pokazalo se da upravo ovakvi slučajevi podstiču građane na otpor, udruživanje i samoorganizovanje. Zato vas pozivamo na razgovor u kome ćemo propitati koji su to mehanizmi kojima se možemo suprostaviti ovakvoj samovolji vlasti i u kome ćemo pokušati da zajedno dođemo do što konstruktivnijih predloga kako koristiti javne prostore u gradu.

Bistrionica je zamišljena kao prostor u kojem se slobodno diskutuje o temama od važnosti za društvo, na otvoren način, uz poštovanje kulture dijaloga, a prevashodni cilj je razmena mišljenja. Cilj je da svi koji dođu ravnopravno učestvuju u razgovoru.

Bistrionice su deo projekta “Naša samouprava” u okviru kojeg se CK13 bavi animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Dođite da bistrimo zajedno, 10. septembra od 19 časova u prostorijama Omladinskog centra CK13.

 

Podeli na:

facebook twitter