Mi[el Uelbek autor nije prisutan CK13
Literarni program 04. Jul 19. 20:00

Tagovi

Autor nije prisutan: Uelbek

Pozivamo vas na književni program „Autor nije prisutan: Uelbek“, koji će se održati u četvrtak, 4. jula od 20h u dvorištu Omladinskog centra CK13.

Čitaćemo odlomke iz poslednjeg Uelbekovog romana „Serotonin“ uz kratki osvrt na poetiku i recepciju romana koji će dati Svetlana Savić.

Mišel Uelbek (1958), romansijer, esejista i pesnik, zasigurno je jedan od najprevođenijih, najčitanijih, ali i najkontroverznijih pisaca savremene svetske književnosti. Najpoznatija njegova dela su: „Proširenje područja borbe“, „Elementarne čestice“, „Pokoravanje“ i „Serotonin“.

Književna kritika neretko je ocenjivala Uelbekov jezik kao pornografski i stilski siromašan, istovremeno mu zamerajući mizoginiju i umnožavanje stereotipa. Sam Uelbek u knjizi „Državni neprijatelji“ o svojoj poetici piše sledeće: „Ja tvrdoglavo, strastveno tragam za onim najgorim što se u meni može naći kako bih to, dok je još sveže, izneo pred noge javnom mnjenju – baš kao što terijer donosi zeca ili patofne gospodaru pred noge. I ne činim to da bih postigao iskupljenje u bilo kojem obliku, sâm pojam iskupljenja potpuno mi je stran. Ne želim da budem voljen uprkos onom najgorem što je u meni, već zbog tog najgoreg u meni, pa čak idem dotle da poželim da ono što je u meni najgore postane ono što drugi kod mene najviše vole.“

Odlomke će čitati i o Uelbeku govoriti: Damir Bojić i Svetlana Savić.

Podeli na:

facebook twitter