Autor nije prisutan Slobodan Šnajder
Literarni program 27. Sep 19. 21:00

Tagovi

Autor nije prisutan: Slobodan Šnajder

Posle letnje pauze, Damir Bojić i Svetlana Savić u petak, 27. septembra od 21h u Crnoj kući čitaju odlomke iz romana “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera. Za roman koji je u kritici gotovo jednoglasno proglašen izuzetnim doprinosom savremenoj hrvatskoj, regionalnoj i evropskoj književnosti, Šnajder je dobio pet nagrada. Preveden je na nemački, slovenački, makedonski i italijanski jezik. U našim knjižarama uglavnom je još uvek nedostupan. Zašto je tako, odgovor možete naći u Šnajderovoj priči “Govno” (Književni magazin, 2011, br. 118/119/120).

Postavljajući epske okvire priči o migracijama Folksdojčera, Slobodan Šnajder u narativno i simbolički razbokorenom romanu “Doba mjedi” ukazuje na cikličnost i permanentnu vladavinu datih ideoloških struktura, te sličnost, gotovo istovetnost ideoloških sredstava. Dekonstruišući (ukazujući na pravo?) tradicionalističko značenje biblijskog motiva zmije od mjedi, sa iskustvom skeptika i onoga koji pita, pisac u tekstu pokazuje kako nam svako doba kao paradigmu nameće odgovarajući mjedeni kumir i vodi ka uspostavljanju odnosa idol – idolopoklonici, odnosno vođa – vođeni. Neprihvatanje ideološkog znaka Šnajderovog antijunaka i “odbjeglog od zastave” Georga Kempfa utvrđuje u poziciji objekta ideologija i ontološkog stranca. Taj status Kempfa istovremeno udaljava od njegovih ljubavnica, amazonki i junakinja koje će ga na spoljnoj, društvenoj ravni u svemu nadjačati. Silovoljac Kempf čini se promašenim junakom pomahnitalog doba u kome je živeo, ali postojanim i uzvišenim da u odnosu prema kolektivnom i nacionalnom ostane ništa. Formirajući glavnog antijunaka romana kao suprotnost čudovišnim ekstremima koji su obeležili prethodni vek, Šnajder postiže jasnu i naglašenu kritiku društva, delujući kao angažovani pisac. Zbog toga je čitanje romana “Doba mjedi” društveno potrebno, tim više što sve čudovišne datosti veka koji je iza nas nisu neprisutne u savremenom dobu.

*Na naslovnici austrijsko-nemačkog izdanja koje je objavljeno pod naslovom “Die Reparatur der Welt” (Popravljanje sveta) vidimo glavnu junakinju romana Veru Kempf, odnosno Zdenku Šnajder, partizanku i društvenu radnicu kako sedi na sovjetskom tenku na Sremskom frontu. Slika korespondira sa rečenicom iz Šnajderovog romana “Morendo”: “Kad zakaže sve, u dobu olova i mjedi, stvari preuzimaju zlatne ruke”.

Podeli na:

facebook twitter