Stilske vežbe Keno
Literarni program 23. Jul 18. 21:00

Tagovi

Autor nije prisutan: R.Keno, “Stilske vežbe”

Uigrani radijski dvojac Đorđe i Damir za vas ovoga puta čitaju odlomke iz knjige Remona Kenoa “Stilske vežbe”. Ponedeljak od 21h u dvorištu Crne kuće!

Remon Keno rođen je u Avru 1903. godine. Počeo je da objavljuje stihove sa nepunih sedamnaest godina. On od početka svoje književne karijere ispoljava odvratnost prema pisanom jeziku, jeziku iz biblioteka, koji po njemu nema više veze sa živim francuskim jezikom kojim ljudi zapravo govore. Keno se opredeljuje za ovaj drugi i iz njega unosi u svoje pesme mnoge reči, nove izraze i stilske obrte. Tako je izgradio poseban, svoj stil, do tada nepoznat u francuskom pisanom jeziku. Keno piše i romane u kojima je isto tako originalan i svojstven kao što je bio naročito u svojim prvim dvema zbirkama poezije.

‎”Stilske vežbe”, jedno od najpoznatijih Kenoovih dela, objavljeno je 1947. godine. U njima je isti događaj ispričan na 99 različitih načina. Druga poznata dela su “Caca u metrou” i “Moj prijatelj Pjero”.

“Keno narodni govor podiže do dostojanstva pisanog jezika, skida rđu i blato s točkića književnosti, nameće novu poeziju. Leksikoman Keno, kako ovog francuskog pisca naziva njegov poštovalac Belaval, sa lajbnicovskim ukusom za umetnost kombinatorike, na stotinak načina obrađuje isti siže, događaj stvaran i banalan, i time, na izvestan način, postaje preteča kompjuterskih prevoda. U njegovom delu prepoznaju se najprisutnije tendencije francuskog duha, u vidu parodijskih elemenata takozvanog kartezijanstva, liričnosti, nacionalističkog patosa, sve do egzistencijalizma i fenomenološkog buncanja.” – ističe prevodilac “Stilskih vežbi”, Danilo Kiš.

Podeli na:

facebook twitter