Paket aranžman
Literarni program 20. Sep 18. 20:00

Tagovi

Autor nije prisutan: Bitnici

Pozivamo vas na književni program “Autor nije prisutan: Bitnici”, koji će se održati u četvrtak, 20. septembra od 20h u Omladinskom centru CK13.

Na ovoj književnoj večeri čitaće se dela najznačajnijih predstavnika Beat generacije: Džeka Keruaka, Alena Ginsberga i Vilijama Barouza. Beat generacija je zapravo bila socijalni i književni pokret koji je pedesetih godina nastao u umetničkim krugovima Njujorka i San Franciska.
 
Članovi ovog pokreta bili su novi borci za slobodu, njihova dela su izazivala dosta kontroverzi, kako zbog zagovaranja različitosti, tako i zbog jedinstvenog stila. Direktno i indirektno bili su pod uticajem evropskih trendova filozofije egzistencijalizma.
 
Džek Keruak (1922-1969.) često je nazivan i “kraljem bitnika”. Pisao je romane, poeziju, eseje i manifeste. Njegova dela odražavaju želju za oslobođenjem od društvenih konvencija i traženje novog smisla postojanja. Njegovo stvaralaštvo izvršilo je snažan uticaj na kontrakulturu i hipi pokret, kao i na muzičare poput Boba Dilana, Džima Morisona, Džona Lenona i Toma Vejtsa.
 
Alen Ginsberg (1926-1997.) američki pisac i pesnik, odrastao u Nju Džersiju. Postaje poznat već svojom prvom zbirkom, u kojoj je bila i čuvena pesma “Howl” koja mu je donela zaplenu prvog izdanja i brojne tužbe za nemoralnost. Zajedno sa En Valdman je 1974. godine osnovao “Jack Kerouac School of Disembodied Poetics”.
 
Vilijam S. Barouz (1914-1997.) bio je pisac, društveni kritičar i slikar. Pridružio se Beat generaciji, mada je bio dosta stariji od većine njih. Pseudonim mu je bio “William Lee”, a Keruak ga u svom remek delu, romanu “On the road” zove Stari Bik Lee. Mada je Barouz napisao brojna dela, ostao je najpoznatiji po romanu “Goli ručak”, objavljenom 1958. godine.

Urednica ove književne večeri je Anastasija Bijelić, pesnikinja i studentkinja istorije.

—————

Program “Autor nije prisutan” je deo projekta “Paket aranžman”, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu, sa ciljem da se stavi akcenat na programe u kulturi u čijem osmišljavanju i realizaciji učestvuju mladi.

Podeli na:

facebook twitter