Aktivizam, Film 21. Jun 18. 21:00

Tagovi

Aktivistički bioskop: “Veronica Guerin”

Aktivistički bioskop CK13 vas poziva na projekciju filma “Veronica Guerin” iz 2003. godine. Film govori o istinitoj i tragičnoj priči irske novinarke koja je razotkrila neke od najopasnijih kriminalaca i narkodilera u Dablinu devedesetih.

FIlm će biti prikazan na otvorenom, a ulaz na projekciju je besplatan.

Ovaj film prikazujemo zbog sve goreg položaja novinara koji rade svoj posao, kako u Srbiji, tako i u mnogim drugim zemljama širom planete. Novinari su izloženi stalnim pritiscima, a neretko i različitim vrstama nasilja, što se često završava i smrtnim slučajevima.

O filmu: Veronica Guerin je novinarka Sunday Independenta koja piše o crkvenim skandalima i ekonomskoj korupciji. Tek kada su prvi put pokušali da je ubiju šira javnost čuje za njen rad, češće daje intervju na televiziji, ljudi je prepoznaju, a dileri postaju svesni da je sada još veća pretnja. Ubijena je u junu 1996. godine.

Samo nedelju dana nakon njene smrti u Irskoj je donesen zakon po kojem država može oduzeti imovinu onima koji su makar samo pod sumnjom da trguju drogom, a sve glavne vođe uhapšene su i kažnjene. Nakon njenih članaka u protestnim marševima učestvovalo je na hiljade ljudi, a stopa zločina je pala.

Podeli na:

facebook twitter