Partizani Eric Gobetti
Aktivizam, Film 25. Oct 18. 20:00

Tagovi

Aktivistički bioskop: Partizani. Italijanski otpor u Crnoj Gori

Omladinski centar CK13 poziva vas na projekciju dokumentarnog filma “Partizani. Italijanski otpor u Crnoj Gori”. Autor ovog filma je Erik Gobeti, koji će prisustvovati projekciji i odgovarati na pitanja zainteresovanih.

Nakon kapitulacije Italije u 2. svetskom ratu (8. septembar 1943.) na hiljade italijanskih vojnika na Balkanu je ostavljeno bez naređenja. Njih oko 20.000 u Crnoj Gori je rešilo da se suprostavi Nemcima. Prešli su na partizansku borbu, boreći se zajedno sa Titovom armijom. Ovaj film posvećen je upravo ovim herojima, koji su skupo platili svoj izbor. Naime, polovina njih je poginula ili preminula od gladi ili tifusa.

Režiser i scenarista ovoga dokumentarca je Erik Gobeti (Torino, 1973), italijanski istoričar koji se bavi vezama Jugoslavije i fašističke Italije, sa posebnim fokusom na nacionalizam i identitete. U našim krajevima je postao poznat 2006. godine kada je napravio film “Bruce Lee tvoj Mostar”. Do sada je napisao nekoliko istorijskih monografija o Anti Paveliću i ustaškom pokretu, kao i italijanskoj okupaciji Jugoslavije. Reportažu “Nema problema” o svojim iskustvima sa decenijskog proputovanja kroz Jugoslaviju objavio je 2011. godine. Kao saradnik je radio na više TV programa na kanalu RaiStoria. Sa Simoneom Malavoltijem je 2014. godine izdao knjigu i dokumentarac pod nazivom “Sarajevo Rewind 2014>1914”.

Režija i scenario: Eric Gobetti
Dužina trajanja: 65 minuta
Produkcija: Istituto piemontese per la storia della Resistenza e della società contemporanea (Istoreto)
Soundtrack: Massimo Zamboni
Editing: Andrea Parena, Francesca Frigo, Domenico Scarpino, Eric Gobetti, Enrico Giovannone
Postprodukcija: Babydocfilm

U filmu se pojavljuju: Bruno Mazzoni, Carlo Bortoletto, Giulio De Agostini Dragonetti de Torres, Massimo Ravera Aira, Agostino Beccaris, Fabio Cangi, Francesco Evangelista, Sante (Tarcisio) Pelosin, Eric Gobetti, Domenico Giorgiantoni, Ferdinando Pepi, Sandro Pertini

Nagrada: Opera prima (San Gio Verona Video Festival, 2016)

Jezik: italijanski, b-h-s
Titlovi: italijanski, engleski

Partizani. Divisione Italiana Partigiana Garibaldi

Podeli na:

facebook twitter