Živeti Uspravno 0,1%
Benefit, Literarni program 09. Jun 18. 19:00

Tagovi

Akcija Živeti uspravno 0,1%

Vreme je za drugu po redu Akciju ŽIVETI USPRAVNO 0,1%, koja podrazumeva prikupljanje sredstava za personalne asistente osobama sa invaliditetom.

Uz organizatore, Centar Živeti Uspravno/ Centre Living Upright i Inicijativu CRACKER – ArtRoots Guerilla Network, stala je i Crna kuća, kao domaćin događaja. Pozivamo vas da podržite akciju i dođete na književno veče i rasprodaju knjiga u subotu 9. juna, u 19 časova.

Gosti:
Aleksej Kišjuhas – sociolog i kolumnista lista Danas,
Dušan Vejnović – prozaista,
Stevan Bradić – pesnik.

Takođe, imaćete priliku da prisustvujete igrokazu u izvođenju Olge Simić i Tanje Josić, po tekstovima Marije Čanak.
I to nije sve. Sa nama će biti i gitarski duo – Anja Drobac i Aleksandar Krstić, učenici Muzičke škole “Isidor Bajić”.
Moderatorka programa je novinarka Vesna Farkaš.

U prošloj akciji RASPRODAJOM KNJIGA prikupiljeno je 31 000 dinara, što je dovoljno da se pokriju troškovi jednog personalnog asistenta u jednom mesecu. To se postiglo zahvaljujući dobrom odazivu sugrađana i sugrađanki, ali pre svega zahvaljujući donatorima knjiga. I ovog puta sa nama će biti: Kulturni Centar Novog SadaZavod za kulturu VojvodineBulevar Books knjižara-kafe, izdavačke kuće Partizanska knjigaŽuta kornjača, Vrane, Kontrast izdavaštvoIzdavačka kuća-PROMETEJNojzacAmmonite BooksKulturanova. Akciju su podržali i pisci/spisateljice: Nikola Radin, Vera Kopicl, Tatjana Tucić i Patrik Kovalski.

Sva sredstva koja se prikupe rasprodajom knjiga usmeriće se na troškove personalnih asistenata osobama sa invaliditetom, kojima je neophodna asistencija duže od osam časova dnevno. Zašto? Zato što ove troškove Grad Novi Sad nije prepoznao kao važne, te ih nije ni odobrio iz svog budžeta.

Da podsetimo na problem zbog kojeg smo se okupili; usluga pesronalne asistencije osobama sa invaliditetom još uvek nije sistemski finansirana. Zato je Centar Živeti uspravno pokrenuo Akciju 0,1%, a to je upravo neophodan deo budžeta koji je potrebno da Grad Novi Sad odvoji i omogući da 40 osoba sa invaliditetom ostvari ono što im po Zakonu o socijalnoj zaštiti pripada. Za rad jednog personalnog asistenta, 40 sati nedeljno, na mesečnom nivou, s markicom za prevoz potrebno je 45.100 dinara, odnosno 541.200 dinara godišnje. Grad Novi Sad je prošle godine odobrio 3,8 miliona dinara, što pokriva zarade šest asistenata i troškove stručnog rada obaveznog po zakonu. Ovaj iznos omogućava asistenciju za tri osobe, a ona je inače potrebna za njih 40.

Pozivamo sve pisce i spisateljice, muzičare, ilustratore, slikare, fotografe, autore i autorke iz svih oblasti da budu deo naših budućih akcija. Neka se Novi Sad upozna sa vašim stvaralaštvom i kroz ono što činite za zajednicu. Takođe, pozivamo medije, izdavačke kuće, knjižare i ugostitelje da stanu uz nas i doprinesu. Ukoliko želite da se uključite možete pisati na email: crackerforpeace@gmail.com ili pozvati na 0605305609.

O prvoj akciji čitajte na Korzo Portalu.

Pridružite nam se.
Živeti uspravno i Cracker

Podeli na:

facebook twitter