Kar-Wai Wong
Art bioskop 22. Oct 18. 20:00

Tagovi

Ciklus filmova Kar-Vai Vonga: “Prolaznost, ljubav i otuđenost”

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen Kar-Vai Vongu (Kar-Wai Wong), kineskom režiseru, scenaristi i producentu specifičnog vizuelnog stila sa kojima je tretirao probleme ljudske otuđenosti i emotivnih sunovrata. Osim velikoj pažnji koju posvećuje kameri, Kar-Vai je poznat i po originalnim scenarijima s nelinearnom naracijom, što je, kako kaže u retkim intervjuima, zasluga uticaja argentinskog pisca Manuela Puiga (Poljubac žene pauka), čiji je veliki fan. Njegovi filmovi su simfonije komponovane od neizgovorenih emocija i skrivenih želja koje potiskujemo duboko u sebe.
 
Vong je prešao dug put od asistenta i scenariste, preko lokalnog uspeha u Hong Kongu, pa sve do nagrada na Kanskom festivalu, gde će 2006. godine biti i predsednik žirija.
 
Urednica ovog filmskog ciklusa je Anđela Amidžić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.
 
 
Program:
 
Ponedeljak, 22. oktobar
 
20.00 Chungking Express (1994)
 
Film govori o otuđenosti u velikom gradu i prolaznosti ljubavi i vremena što Vong povezuje sa rokom trajanja limenke ananasa. Radnja filma podeljena je u dva dela u kojima se sudbine dvojice hongkoških policajaca isprepliću sa dve neobične žene. Prvi deo prati policajca 223 (Takeši Kaneširo) kojeg na prvi april ostavlja devojka. Nakon noći provedene sa ženom sa plavom perikom (Bridžit Lin), dilerom kojoj zadnji posao šverca ne polazi po planu, on stavlja tačku na staru ljubavnu priču. U drugom delu policajac 663 (Toni Ljung) takođe pati za bivšom devojkom, dok se u njega zaljubljuje prodavačica (Fej Vong) koja upada u njegov stan i sređuje ga dok je on na dužnosti.
 
Pored specifičnog vizuelnog izraza, rediteljev eksperiment sa muzikom, koja se u ovom filmu gotovo takmiči sa dijalogom, pokazao se vrlo uspešnim. Tematska pesma je „California Dreaming“ u izvođenju Mamas and Papas. Pesma se provlači kroz film, naglo počinjući i završavajući, čime određuje ritam koji organizuje narativnu strukturu i uspostavlja atmosferu filma. „Chungking Express” je prvi film koji je distribuirala Tarantinova filmska kuća Rolling Tunder Pictures.
 
 
Utorak, 23. oktobar
 
20.00 Raspoloženi za ljubav (2000)
 
Radnja ovog filma smeštena je u prvu polovinu šezdesetih godina u Hong Kongu. Glavne uloge tumače Toni Ljung i Megi Čang, dvoje usamljenih ljudi koji se dosele u istu zgradu gde ubrzo saznaju da im je osim velikog broja zajedničkih interesovanja, zajedničko i to što ih bračni partneri varaju jedno s drugim.
 
“Raspoloženi za ljubav” je premijerno prikazan 20. maja 2000. godine na Kanskom fetivalu, gde je nominovan za Zlatnu palmu i gde Toni Ljung postaje prvi hongkonški glumac koji odnosi nagradu za najboljeg glumca.
 
Film čini drugi deo neformalne triologije: Prvi je “Days of being Wild” i poslednji “2046”.
 
 
 
Sreda, 24. oktobar
 
20.00 Srećni zajedno (1997)
 
Drama o ljubavnom paru dva muškarca koji odlaze iz Hong Konga da nađu novi život, ali se razilaze na putu ka vodopadu u Argentini. Zaglavljeni u Buenos Airesu, njih dvojica se ponovo sreću.
 
Zahvaljujući ovom filmu, Vong Kar-Vai postaje prvi Kinez koji osvaja nagradu za najboljeg režisera na Kanskom festivalu.
 
 
Očekujemo vas,
 
Art bioskop CK13
 
—————————-
 
Ovaj program je deo projekta “Paket aranžman”, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu, sa ciljem da se stavi akcenat na programe u kulturi u čijem osmišljavanju i realizaciji učestvuju mladi.

Podeli na:

facebook twitter