Uncategorized

Tagovi

Promocija novog izdanja časopisa TREĆI PROGRAM

Na promociji govore:
Predrag Krstić, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju
Predrag Šarčević, urednik Trećeg programa
Branko Dimitrijević, istoričar umetnosti i kustos

Novi broj časopisa Treći program (br. 131-132, III-IV 2006, 376 strana) sačinjen je od šest tematskih blokova posvećenih aktuelnim teorijskim i kulturnim pitanjima. Časopis otvara blok pod nazivom Na granicama političkog, koji sadrži četiri teksta Alena Badijua, jednog od vodećih svetskih filozofa današnjice. Pored Badijuovih radova koji se bave odnosom između filozofije i politike na teorijskom planu, objavljeni su i tekstovi koji razmatraju pitanja povezana sa “etikom razlike” (“Postoji li drugi”), kao i pitanja iz domena savremene međunarodne politike (“O ratu protiv Srbije”).

Drugi i treći blok časopisa posvećeni su temama iz istorije psihoanalize. Odeljak naslovljen Svedočenja o Lakanu donosi osam intervjua sa najeminentnijim predstavnicima post-lakanovske psihoanalize u Francuskoj (Serž Lekler, Vladimir Granof, Žan Klavrel, Mustafa Safuan i dr.), koji su svi bili Lakanovi učenici i koji su ga svi u jednom trenutku napustili. Njihova sećanja bacaju novo svetlo na teorijski doprinos i ulogu Žaka Lakana u psihoanalitičkoj teoriji i praksi.

U bloku Preispitivanja objavljena su dva intervjua o Frojdu, o čijem radu, u svetlu novih činjenica, govore poznati istoričari psihoanalize Mikel Borh-Jakobson (“Da li je Frojd lagao?”) i Elizabet Rudinesko (“Niko ne može da negira Frojdov utemeljujući genij?”).

Ovaj broj časopisa tematski zatvara blok pod nazivom Izložbe, koji donosi integralni prevod zbornika radova koji je prvobitno objavljen na engleskom jeziku kao prateća publikacija za umetnički projekat koji je 2003. godine predstavljen na 50. Venecijanskom Bijenalu u Paviljonu Srbije i Crne Gore, a čiji su autori bili Branislava Anđelković, Branislav Dimitrijević i Dejan Sretenović.

Pored navedenih tematizovanih odeljaka, Treći program sadrži i svoje stalne rubrike – Studije i Hroniku.

Poput evropskih radijskih programa ovog tipa, Treći program Radio Beograda predstavlja medij umetnosti, kulture i teorijskog mišljenja. U okviru ovog opšteg određenja, on je prvenstveno okrenut savremenoj umetnosti, kulturi i nauci.

http://www.rts.co.yu/radio3.asp

Podeli na:

facebook twitter