Tagovi

Nagrađeni radovi Ulaznica 2012

Žiri književnog konkursa Ulaznica 2012. u sastavu Srđan Tešin, književnik iz Kikinde i predsednik žirija, Saša Ćirić književni kritičar iz Beograda i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se na javni poziv i ove godine odazvao zavidan broj autorki i autora koji su poslali preko 2500 radova u ukupnom zbiru

Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a poseban je kuriozitet da su stizali i iz najudaljenijih krajeva planete, tačnije sa Novog Zelanda. U obilju ponuđenih radova, najviše je bilo proznih, nešto manje poetskih, a srazmerno manje esejističkih. Ovo je peta godina da je konkurs proširen na čitav region što znatno povećava konkurenciju, a time se posebno naglašava kvalitet nagrađenih radova.

Jednoglasnom odlukom žiri je odlučio da nagradi sledeće radove:

Poezija

Prva nagrada: Predrag Milojević (Mladenovac) – Odakle je sve počelo

Druga nagrada: Želimir Periš (Zadar) – Da se ne zajebavamo

Treća nagrada: Maja Klarić (Šibenik) – Quinta Pitanga

Proza

Prva nagrada: Marko Gregur (Koprivnica) – Wiener Walzer

Druga nagrada: Ružica Aščić (Zagreb) – Vladimir

Treća nagrada: Davor Varga (Zagreb) – Povratak u budućnost

Esej

Prva nagrada: Nataša Tučev (Beograd) – Prezreni na svetu Franca Fenona u književnoj obradi Keril Čerčil

Druga nagrada: Dušan Vasić (Beč) – Đavo u Ahenu

Treća nagrada: Milan Gromović (Čačak) – Poezija i poetika Vojislava Despotova

Nagrađeni i pohvaljeni radovi odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija koje se mogu uočiti među autorkama i autorima na književnoj sceni koja obuhvata kulturni prostor bivše Jugoslavije. Tematski raznoliki i ispisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza.

U svom radu žiri nije vrednovao poetički pristup, tematsko opredeljenje ili viđenje sveta predstavljeno u delu, već se isključivo rukovodio kvalitetom književno-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv.

Podeli na:

facebook twitter