Tagovi

Krivokapiću nagrada Đukanov

Nagrada “Đura Đukanov” dodeljena je ove godine piscu i aktivisti u kulturi Bojanu Krivokapiću za zbirku priča “Trči Lilit, zapinju demoni” koja se odmah izdvojila među nekoliko kvalitetnih rukopisa koji su prispeli na konkurs, saopštio je žiri.

“Čestim izmenama narativnih perspektiva i lingvističkih obrazaca, Krivokapić uspeva da konkretizuje savremene dileme postjugoslovenskih prostora. Neprekidno na ivici angažovanosti, Krivokapić se ne libi da progovori o traumatičnim aspektima svakodnevnice”, naveo je žiri nagrade

“Đura Đukanov” koju kikindska Narodna bibloteka “Jovan Popović” dodeljuje za najbolji rukopis neobjavljene zbirke pripovedaka.

Žiri je izrazio i zadovoljstvo što se i ove godine, putem konkursa za nagradu “Đura Đukanov”, nastavlja afirmacija mladih i talentovanih proznih autora.

Žiri su činili Srđan Srdić, Mića Vujičić i Dragan Velikić (predsednik).

Bojan Krivokapić (1985) je dugogodišnje aktivističko i umetničko iskustvo sticao u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo, na Akademiji slobodnih studija i na Međunarodnom festivalu Aktuelne muzike Interzone u Novom Sadu.

Završio je Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Novinske tekstove u oblasti kulture, umetnosti, kulturnih politika, studija mira i studija roda, objavljivao je u časopisima i na internet portalima u zemljama bivše Jugoslavije. Poezijom i kratkom prozom zastupljen u više antologija i književnih časopisa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Dobitnik je prve nagrade za prozu Ulaznica 2011. u Zrenjaninu, a bio je i u najužem izboru za nagradu Lapis Histriae 2012. u Umagu.

Trenutno završava Studije roda pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije u Sarajevu. Nakon godinu i po dana provedenih u Sarajevu, ponovo živi i radi u Novom Sadu. Uči i slovenački jezik.

Nagrada će Krivokapiću biti zvanično uručena u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” 19. januara, na dan rođenja Đure Đukanova, značajnog banatskog pisca. Tradicionalno, nagrada se uručuje godinu dana od raspisivanja konkursa.

 

Preneto sa portala Seecult.

Podeli na:

facebook twitter