Tagovi

PREMIJERA KRATKIH FILMOVA U LJUBLJANI

U četvrtak, 21. juna 2012. godine, na Festivalu migrantskog filma u Ljubljani, prikazani su i kratki filmovi nastali u okviru projekta Voyages Through Forgotten Places, koji su zajedno realizovale tri organizacije: Udruga Restart iz Zagreba, Zavod Voluntariat iz Ljubljane i Omladinski centar CK13 iz Novog Sada. Projekat je potpomognut od strane Evropske fondacije za kulturu (ECF).fmf2012_21-6-_fotokatjauran03

Tog četvrtog dana Festivala, u Maloj dvorani Kinodvora prikazano je svih 6 filmova koji na različite načine preispituju problematiku migranata, posmatranu u najširem kontekstu.

Prikazani su: “365” Ane Fratnik i Andreja Zavašnika, “Banatski trougao” Daniela Toadera i Anice Stojanović, “Od radnika do aktivista – za bolji život” Anje Kuhar i Klemena Kreka, “Ni Hao za dobar dan” Srđana Srđanova, “I’m Nobody” Barbare Matejčić i Nine Urumov i “Instrukcije” Veronike Bauer.

Nakon projekcija je usledio razgovor sa autorima/autorkama o motivima za stvaranje filmova, načinima na koje su se oda/birale teme, izazovima prilikom istraživanja, kao i o planovima za dalja prikazivanja.

Razgovor je završen uz poruku da filmovi treba da dođu do što šireg kruga publike, te da će se prikazivati kako na festivalima, tako i u okviru različitih programa, sa željom da promišljanje ovakvih tema i njihovo istraživanje – unaprede susrete i razmene, pre svega, unutar postjugoslovenskog prostora, ali i šire.

Više o projektu: Voyages Through Forgotten Places

Bo. K.

Podeli na:

facebook twitter