Tagovi

SNAGA (LIČNE) ODGOVORNOSTI

Završena Turneja festivala Slobodna zona

Nakon prošlogodišnjeg gostovanja festivala Slobodna zona u Omladinskom centru CK13, ove godine, u okviru Turneje festivala, u periodu od 29. aprila do 3. maja 2012. godine, u CK13 prikazano je pet filmova koje je beogradska publika odabrala kao najbolje. Tako su posetioci i posetiteljke CK13 imali/e priliku da pogledaju sledeće filmove: Deponija, Zidovi, Naftovod, Naš rajski vrt i Pismo ocu. Ulaz je bio besplatan, a projekcije su se odvijale i u dvorištu i u klubu CK13.

Srđan Keča, reditelj

Poslednje večeri, nakon projekcije filma Pismo ocu, usledila je diskusija sa specijalnim gostom, rediteljem Srđanom Kečom, koju je moderirao Bojan Krivokapić.

Reditelj, pokušavajući da razume način na koji je njegov otac izabrao da umre, otvara nekoliko kutija – sve što je za njim ostalo. Zaboravljene fotografije, pisma i kućni video snimci vraćaju film u Jugoslaviju sedamdesetih godina, kada su njegovi roditelji započeli vezu. Ali putovanje kroz godine koje su prošle, članove porodice, stare prijatelje i mesta, otkriva zaostale užase nedavnih ratova na prostorima bivše Jugoslavije, koji i dalje razdvajaju ljude i porodice. Ovo je film koji na najneposredniji način preispituje individualnu odgovornost običnih ljudi zatečenih u vihoru rata.U diskusiji su otvorena pitanja preispitivanja odnosa prema figuri oca, u našoj kulturi često neupitnoj kategoriji. Lično je, ukazao je Keča, u isto vreme i političko i zato treba težiti demistifikaciji naših uloga i odnosa, kako porodičnih, tako i svih ostalih. Takođe, otvorena su i pitanja uloge i odgovornosti države Srbije, naših “očeva”, ali i nas samih, za činjenja i nečinjenja u ratovima devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Ovogodišnja Slobodna zona predstavila je autorke i autore koji su svojim ličnim primerom i svojim filmovima duboko posvećeni veri u čoveka i mogućnost promene, bez obzira na istorijske okolnosti i lična ograničenja, verske i društvene dogme i pritiske.

Tokom šest festivalskih dana beogradskoj publici predstavljeno je oko 40 filmovа koji tematski preispituju važne društvene i političke događaje iz celog sveta.                                                                                            

U okviru Turneje Festivala Slobodna zona, ljubitelji filma će u 30 gradova širom Srbije imati prilike da pogledaju najbolja ostvarenja svetske savremene angažovane dokumentarne i igrane produkcije sa poslednjeg izdanja festivala održanog u periodu od 4. do 9. novembra 2011. u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu Omladine. Tokom aprila, maja i juna, biće prikazano 5 filmova koje je beogradska publika odabrala kao najbolje sa Slobodne zone 2011, a nakon projekcija, gledaoci će imati priliku da učestvuju u debatnom programu u okviru kojeg će se inicirati razgovori o temama koje prikazani filmovi pokreću.

Podeli na:

facebook twitter