Tagovi

Klimatski štrajk – Mladi zahtevaju promene!

Prethodnih meseci, mladi ljudi u preko 2000 gradova u 120 zemalja sveta organizuju klimatske štrajkove, sa ciljem podizanja vidljivosti problema izazvanih klimatskim promenama i povećanja pritiska na donosioce odluka da preduzmu nešto po tom pitanju. Naredni globalni klimatski štrajk dešava se 20.09.2019. i u Novom Sadu i Beogradu. Protesnu šetnju u glavnom gradu će organizovati beogradska inicijativa Petkom za budućnost i Zelena omladina Srbije. Šetnja će krenuti u 17h od Terazijske česme, dok je u Novom Sadu okupljanje u isto vreme na Trgu republike (kod Riblje pijace).
Svesni globalne klimatske krize, ali i ekoloških problema sa kojima se Srbija suočava sa jedne strane, kao i ograničene mogućnosti da nešto menjamo kao pojedinci/ke sa druge strane, pridružujemo se globalnom pokretu mladih koji zahtevaju sistemska rešenja. Naši zahtevi su sledeći:

Želimo činjenice! Mi danas nemamo informacije o stanju životne sredine u Srbiji. Svedoci smo zagađenja vazduha, vode i zemljišta ali ne znamo koliko je stanje zaista loše i na koji način ćemo poboljšati situaciju.
Zahtevamo hitnu klimatsku akciju! Želimo da Srbija donese plan za borbu protiv klimatskih promena koja će sadržati mere smanjenja emisija štetnih gasova, plan pošumljavanja i druge, nephodne mere.
Tražimo uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! Generacije koje dolaze moraju imati znanja o životnoj sredini i veštine da je očuvaju.

Podeli na:

facebook twitter